Mechanisatie

Achtergrond 562 x bekeken

Isobus (4) Wie heeft de beste trekkerterminal?

Eind 2003 verschenen ineens veel nieuwe Isobus-terminals op de Agritechnica-beurs in Hannover. Het aanbod groeit nog steeds en vernieuwingen worden rap doorgevoerd.

Volgens sommige werktuigfabrikanten zou de nieuwste John Deere-terminal de beste troeven in handen hebben. Ik heb er zelf nog niet mee gewerkt en kan dat daarom niet bevestigen.

De combinatie van toetsen en één of meerdere draaiknoppen lijkt mij de beste oplossing. Hoe meer toetsen hoe beter. Je kan daarmee vanuit het basisscherm ineens uit meerdere menu’s kiezen. Met de draaiknop zijn rap ingestelde waarden te wijzigen. Meestal sneller dan met een drukknop. Nog mooier is een Isobus-terminal die werkt met een touchscreen zoals John Deere onlangs introduceerde.

Niet meer zoeken naar knopjes, gewoon met de vette, vieze vingers het scherm aanraken... Challenger voert al enkele jaren een terminal in het programma met zo’n fijne draaiknop die tevens als drukknop is te gebruiken. Een afgeleide van die terminal is nu ook te vinden bij Massey Ferguson onder de naam Datatronic III . En een bijna gelijkwaardige versie toonde Fendt afgelopen jaar bij de introductie van de nieuwe Fendt 936 Vario (link naar foto-impressie: meer foto’s van nieuwe Fendt trekkers, foto 12). Het ligt dan ook voor de hand dat AGCO (www.agcocorp.com) deze terminal bij Challanger, MF, Fendt en Valtra als standaard zal maken. Ook Case New Holland toonde onlangs de eerste versie in een Case-IH trekker aan het grote publiek. Deze zal eerst op de grote Case-IH Magnum MX en Steiger kniktrekkers geplaatst. Ook daar is te verwachten dat de terminal geplaatst zal worden op kleinere en New Holland trekkers. Maar wie heeft de beste? Alleen een test kan daar antwoord op geven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.