Mechanisatie

Achtergrond 346 x bekeken

Innoveren blijkt toch deels kopiëren

Ik noemde daarin onder meer de bandhark van Kuhn, die als één van de grootste noviteiten voor de graswinning te boek staat voor de komende Agritechnica. Uiteindelijk blijkt de vinding niet helemaal nieuw.

Na speurwerk in ons eigen Boerderij-archief blijkt dat een Nederlandse loonwerker 5 jaar geleden ook al een bandhark maakte die kan harken én tegelijk kan schudden. Bekijk daarvoor het PDF-bestand. Ook uit een reactie van een lezer blijkt dat de Amerikaanse firma Oxbo een soortgelijke versie van een bandhark in het programma heeft.

Uit een andere reactie blijkt dat op de Sima-beurs in Parijs een kleine versie van een bandhark stond. Dat blijkt het een kleine machine van de Finse fabrikant Elho.

Zo zie je maar. Kuhn is niet de eerste die het wiel, of in dit geval de bandhark heeft uitgevonden. Wel is duidelijk dat Kuhn de bandhark naar Europese maatstaven heeft gebouwd, getuige de volledig hydraulische aandrijving, de hydropneumatische bodemdrukregeling en de mogelijkheid om met de hark zowel zij- als middenafleg te kunnen toepassen. Als ik goed ben geïnformeerd kan de hark zelfs in verstek naast het trekkerspoor rijden.

Ik moet dus beter oppassen als ik de termen ‘nieuw’, ‘uniek’ of ‘voor het eerst’ gebruikt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.