Home
Nieuws
998 x bekeken
6 reacties
Natuur & Milieu: echte prijs van vlees veel hoger
Volgens het rapport ‘De echte prijs van vlees’ is vlees in de supermarkt veel te laag geprijsd.
Varkensvlees zou eigenlijk 53% duurder moeten zijn, kippenvlees 26% en rundvlees 40%. In het rapport is de prijs van vlees berekend inclusief alle maatschappelijke kosten en baten. Onderzoeksbureau CE Delft voerde het onderzoek uit in opdracht van Natuur & Milieu.
De schade aan het milieu, het klimaat en de biodiversiteit, het bestrijden van dierziektes en de subsidies die de vleessector krijgt zijn meegenomen in het berekenen van de prijs van vlees. De onderzoekers berekenen de maatschappelijke schade door de consumptie van vlees in Nederland op zo’n € 4,5 miljard per jaar. De milieu- en klimaatschade zijn de belangrijkste categorieën in de echte prijs van vlees.
‘Eerlijke prijs voor vlees noodzakelijk’
“Dit nieuwe rapport bevestigt de impact van voedselproductie op milieu en klimaat. Minder vlees eten en een eerlijke prijs voor vlees zijn noodzakelijke oplossingen”, aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu in een toelichting op het rapport. Eerder berekende de organisatie dat de voedselsector de CO2-uitstoot met 47% moet verlagen om in 2030 om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen.
‘Hogere kostprijs voor boeren doorberekenen’
Volgens een woordvoerder van de organisatie wil Natuur & Milieu met het rapport vooral laten zien dat de maatschappelijke kosten niet gedekt zijn in de huidige vleesprijs. De organisatie specificeert niet hoe die prijs dan eerlijker moet worden, maar de woordvoerder noemt het voorbeeld van boeren die zich extra inzetten voor het klimaat en het milieu. “Voor deze boeren gaat de kostprijs omhoog, wat betekent dat de maatregelen doorberekend moeten worden in de winkelprijs.”
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.