Home
Nieuws
1869 x bekeken
11 reacties
Nefyto: Van Dam bedrijft politiek met neonicotinoïden
Nefyto vindt dat staatssecretaris Martijn van Dam politiek bedrijft ten koste van akkerbouwers.
Van Dam maakte onlangs bekend het inperken van de inzet van neonicotinoïden te steunen. Met zijn besluit legt de PvdA-politicus belangrijke constateringen van het onafhankelijke Ctgb naast zich neer. Dat zegt directeur Jo Ottenheim van Nefyto, de brancheorganisatie van producenten van gewasbescherming.
Ottenheim benadrukt dat Van Dam demissionair is en dat het besluit in het zomerreces valt. “Het gaat nu specifiek over neonicotinoïden maar het gaat om een fundamenteel principe”, aldus Ottenheim. “Toelating moet op wetenschap en niet politiek gestoeld zijn.”
Aardappelen, suikerbieten
De neonicotinoïden die op het hakblok liggen zijn imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Voedselveiligheidwaakhond NVWA is bezorgd dat voor teelten zonder de neonicotinoïden plagen niet meer kunnen worden beheerst of snel resistentie zal ontstaan tegen alternatieven. Het gaat dan om aardappelen, graszoden, suikerbieten, voederbieten, hop en de onbedekte teelt van bloembollen.
Efsa
Het Ctgb, een onafhankelijk college dat pesticiden beoordeelt, keek naar de beoordeling van neonicotinoïden door de Europese voedselveiligheidswaakhond Efsa. De Efsa oordeelt dat de inzet van neonicotinoïden voor toepassing in de open teelt een hoog risico vormen voor bijen; of dat een risico niet uitgesloten kan worden. Maar het Ctgb schrijft ook dat de Efsa uit gaat van blootstelling via onkruiden en akkerranden.
De gedachte is dat bij het zaaien van gecoat zaad de werkzame stof kan verstuiven. ‘Hierbij is onvoldoende rekening gehouden met het feit dat deze verstuiving, dankzij coating- en zaaitechnieken in Nederland, niet plaats hoeft te vinden’, aldus het Ctgb.
‘Het milieu schiet er dus niets mee op’
Wankel toetsingskader
Daarnaast is het toetsingskader van de Efsa niet door het wetenschappelijk comité van experts uit de 28 EU-lidstaten goedgekeurd. Het gebruik van het toetsingskader is eerder door Nederland en andere lidstaten ter discussie gesteld. Ten slotte stelt het Ctgb vast dat de alternatieve stoffen voor de neonicotinoïden niet per se een lager risicoprofiel hebben. “Het milieu schiet er dus niets mee op”, aldus Ottenheim.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.