Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Op zoek naar gehakt uit aardappel

Een groentenugget uit gras of een gehaktvervanger uit aardappels. Dat zijn twee voorbeelden van de 8 ideeën die nader worden uitgewerkt in de zoektocht naar nieuwe eiwitrijke voedingsmiddelen, die staatssecretaris Martijn van Dam donderdag 29 juni in Rotterdam bekend maakte.

De winnaars ontvingen een cheque van maximaal € 30.000,- voor de verdere ontwikkeling.

Aardappelcoöperatie Avebe en het bedrijf Grassa hebben bovenstaande ideeën ingediend in het kader van de New Food Challenge. De bedoeling is dat de plannen uiteindelijk leiden tot nieuwe voedselproducten, die over anderhalf jaar de markt op komen.

De producten die werden gepresenteerd – naast het gras- en aardappelproduct – waren de ontwikkeling van vegetarisch draadjesvlees (door de Vegetarische Slager), zeer lang houdbare kant-en-klaargerechten op basis van planteneiwit (Symfoia BV), plantaardig kippeneiwit (FunGene X), de ontwikkeling van een groente-sojaworst (SoFine Foods), productie van essentiële eiwitten met microorganismen (BioscienZ) en een doe-het-zelf vegetarisch burger-pakket (Schouten Europe).

De New Food Challenge is bedoeld om de consumptie van groente en fruit en andere plantaardige producten te stimuleren. In totaal trekt staatssecretaris Van Dam daarvoor de komende vier jaar ruim € 15 miljoen uit.

Beheer
WP Admin