Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Van Dam sluit overheidsingrijpen fokkerijbeleid niet uit

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is bereid om als overheid in te grijpen in het fokkerijbeleid van productiedieren, als hierin onvoldoende stappen worden gezet door de fokkerij om welzijnsproblemen op productieverhoging op te lossen.

Fokkerijbeleid is primair de verantwoordelijkheid van de sector zelf, vindt Van Dam. “Maar mocht dit onvoldoende resultaat opleveren, of mocht er sprake zijn van nieuwe ongewenste ontwikkelingen, ligt overheidsinterventie in de rede”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme over een rapport van Wakker Dier.

Van Dam noemt het zeer ongewenst als in de fokkerij van landbouwhuisdieren nog meer wordt gericht op productieverhoging, zonder hierbij oog te hebben voor de gevolgen voor dierenwelzijn. “Ik denk overigens dat de ontwikkelingen in markt en maatschappij bepalend zullen zijn. Gelet op de veranderende publieke opinie en de wijzigingen in de vraag van consument en retail, zou een dergelijke richting mij verbazen, omdat die contrair is aan de beweging van markt en maatschappij”, aldus Dam.

‘Monitoringsgegevens laten zien dat de levensduur van koeien toeneemt’

Hij wijst erop dat veel fokkerijorganisaties juist fokprogramma’s hebben opgezet voor trager groeiende en robuuste vleeskuikens en leghennen. Ook in de melkveehouderij is volgens Van Dam aandacht voor de combinatie van hoge melkgift en het welzijn en robuustsheid van de koe. “Monitoringsgegevens laten zien dat de levensduur van koeien toeneemt en het celgetal en antibioticagebruik dalen”, aldus Van Dam.

Beheer
WP Admin