Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Fransen organiseren top over EU-landbouwbeleid

De Franse minister voor landbouw, Stéphane Travert, organiseert op 19 december een topconferentie met zijn Europese collega’s en de Europese Commissie over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in de Europese Unie.

Minister Carola Schouten heeft al laten weten die dag ook naar Parijs te komen, aldus een mededeling van haar woordvoerder. Of de ook uitgenodigde landbouwcommissaris Phil Hogan aanwezig is, is nog niet duidelijk.

Nieuwe onderhandelingen

Travert wil proberen in de EU-lidstaten medestanders te vinden voor de Franse standpunten rond de toekomst van het GLB. Daarnaast wil de minister ‘piketpaaltjes uitzetten en samen eens goed over de zaken filosoferen’, heeft hij in de landbouwcommissie in het Franse parlement verklaard. “Zo’n bijeenkomst kan ons mooie perspectieven opleveren met het oog op de komende onderhandelingen.”

Tegen verlaging EU-budget

Frankrijk is over het algemeen tegen het uitkleden van het landbouwbeleid, waarvan het land tot nu toe het meeste profijt trekt. Travert stelt dan ook steeds dat hij ‘een sterk en ambitieus GLB voorstaat’. Zijn voorganger in de vorige regering, Stéphane Le Foll, hield enkele jaren geleden een soortgelijke conferentie voorafgaande aan de toenmalige onderhandelingen over het GLB.

Beheer
WP Admin