Illustratie: Wakker Dier AlgemeenNieuws

Zuivelaar Den Eelder op ‘Liegebeestlijst 2016’

Wakker Dier is vandaag begonnen met de verkiezing van de ‘Liegebeestverkiezing 2016’. Daarop staat onder meer rundveehouderij en zuivelmakerij Den Eelder. Dat bedrijf is daar niet blij mee: ‘Wakker Dier zoekt gewoon slachtoffers bij zijn eigen thema’s.’

Het gaat bij de Liegebeest-lijst om bedrijven die in de ogen van Wakker Dier consumenten om de tuin leiden ‘met mooie praatjes over dierenwelzijn’.

Boer onaangenaam verrast

Onder de vijf genomineerden bevindt zich ook familiebedrijf Den Eelder, dat sinds 1990 zowel boerderij en zuivelmakerij is. Ernst van der Schans, eigenaar van Den Eelder, is onaangenaam verrast. Hij vindt het onterecht dat zijn bedrijf op de shortlist staat. Van der Schans: “Wakker Dier heeft een paar thema’s waar ze aandacht voor willen en daar zoeken ze dan vervolgens een slachtoffer bij.” De enige reden dat hij op de lijst staat, is volgens Van der Schans het feit dat Wakker Dier de onderwerpen ‘kalfjes bij de koe’ en ‘onthoornen’ hoog op hun prioriteitenlijst heeft staan.

‘Pasgeboren kalfjes scheiden van moeder niet beste voor dier’

Volgens Wakker Dier klopt het niet wat Den Eelder op zijn website zegt. Op de site van Den Eelder valt te lezen: ‘Elke nieuwe dag streven wij daarbij naar het allerbeste. Voor mensen en voor onze dieren’. Vooral met dat laatste is Wakker Dier het niet eens. De reden om Den Eelder te nomineren is omdat: ‘het zuivelbedrijf zichzelf ‘het beste voor mens en dier’ noemt, terwijl zij de pasgeboren kalfjes scheiden van hun moeder’, aldus de dierenactiegroep. ‘Dit is dan wel gangbaar in de melkindustrie, maar zeker niet het beste voor de koe’, aldus Wakker Dier. ‘Bovendien worden bij alle koeien de hoorns verwijderd, dat is gangbaar maar niet het beste voor de koe’, stelt de actiegroep.

‘Ik doe wat iedereen in de gangbare veehouderij doet’

Van der Schans vindt dat hem geen blaam treft: “Hoorns hebben geen functie meer, het geeft alleen maar problemen in de ligboxenstallen. Ik doe wat iedereen in de gangbare veehouderij doet. Dat geldt ook voor de kalfjes bij de koe weghalen.”

Het verwijt dat hij geen weidemelklogo heeft, is niet zonder reden, aldus Van der Schans. “Wij hebben voor het ‘vrijekeuzesysteem’ gekozen; koeien kunnen zelf kiezen of ze naar buiten gaan. Dat past niet in de regeling van weidemelk, helaas.”

Ook ambachtelijkheid ter discussie

Ook het ‘zuiver ambachtelijk’ zoals Den Eelder zich presenteert, stelt Wakker Dier ter discussie. Het is een soort verwijzing naar ‘hoe het vroeger ging’, aldus de dierenorganisatie. Wakker Dier: “Dat geldt misschien voor de manier waarop zij zuivel bereiden, maar niet voor de manier waarop ze koeien houden. Ze hebben 500 koeien, dat is twee keer een megastal! Maar dat is blijkbaar nog niet genoeg, ze hebben al een vergunning aangevraagd om uit te breiden naar 1.000 koeien. Zo deden ze dat vroeger niet, hoor.”

Volgens Ernst van der Schans wordt hier een geheel verkeerde suggestie gewekt. “We hebben al wel tien jaar die uitbreidingsvergunning. Maar het is echt niet zo dat we ineens zover gaan opschalen. We ontwikkelen ons bedrijf stap voor stap. Als consumenten meer van onze zuivel willen dan kan daar een groei van het bedrijf bij horen.”

Kip van Lidl ook op Liegebeest-lijst

Naast Den Eelder zit de kip van Lidl in de beklaagdenbank omdat het nog steeds om ‘plofkip’ zou gaan. Zoals Wakker Dier het consequent blijft noemen. De bierbommetjes van Unox voldoet niet omdat het product zonder Beter Leven keurmerk op de markt is gekomen. Sligro is kandidaat omdat hun tilapia onverdoofd zou worden geslacht en het kalfsvlees van Vitel-Oké wordt niet diervriendelijk geproduceerd, zoals volgens de dierenorganisatie wordt gesuggereerd. De kalfjes groeien daarentegen op in dichte stallen op betonnen vloeren met slechts twee vierkante meter leefruimte, aldus Wakker Dier.

Ook kandidaat voor de Liegebeest 2016-verkiezing: kip van Lidl, Bierbommetjes van Unox, kalfsvlees van Vitel-Oké.

‘Sprookjes over dierenwelzijn ontmaskeren’

Met de ‘Liegebeestverkiezing’ wil Wakker Dier naar eigen zeggen ‘de sprookjes over dierenwelzijn ontmaskeren’. Over 3 weken, rond 28-29 september, wordt de winnaar bekend gemaakt. Wakker Dier roept iedereen op om onder andere via Facebook en Twitter mee te doen aan de verkiezing.

Beheer
WP Admin