Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Verkoop Vion: onvermijdelijk maar pijnlijk

Als Vion niet meer in boerenhanden is, betekent dat op termijn het einde van een sterke varkenshouderij. Dat zegt ‘coöperatieprofessor’ Gert van Dijk van Nyenrode Business University in een reactie.

De eventuele verkoop van Vion-aandelen door ZLTO ligt gezien de situatie van beide organisaties volgens hem wel voor de hand.

ZLTO is indirect de eigenaar van Vion, dat zegt voor groei geld nodig te hebben. Daarbij liggen alle opties open, aldus ZLTO.

‘Verkoop aandelen is beter’

Volgens Van Dijk, die lang directeur was van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR), is verkoop van aandelen voor beide partijen beter. ZLTO heeft van haar aandeelhouderschap financieel geen plezier meer, terwijl Vion zonder extra geld geen volgende stappen kan zetten. Extra geld dat de bank niet geeft en ZLTO niet heeft.

‘Een lagere varkensprijs is strategisch soms noodzakelijk’

De ZLTO zit bovendien in een spagaat, omdat Vion wel van boeren is maar geen coöperatie. “Enerzijds wil ZLTO een zo hoog mogelijke varkensprijs voor boeren maar voor de financiële gezondheid van Vion is, strategisch gesproken, soms het tegenovergestelde noodzakelijk. Het is lastig uit te leggen, zeker als het met zowel het bedrijf als varkenshouders niet goed gaat”, zegt Van Dijk.

Het maakt volgens hem wel veel uit aan wie de aandelen worden verkocht. Van Dijk: “Als een andere Europese slachterij Vion koopt, kan dat minder concurrentie bij de aankoop van varkens betekenen en dat is voor boeren slecht. Het beste is een partij van buiten of een financiële partij.”

Coöperatievorming

Coöperatievorming lijkt Van Dijk onmogelijk. Eind jaren negentig, bij het ontstaan van Vion, is daarover gesproken. “De gedachte was dat de kosten enorm dalen als je werkt met vaste leveranciers en een prijs die gebaseerd is op een lange termijngemiddelde. De voordelen kunnen voor 60% of 70% naar de boer gaan, en voor het overige deel naar het bedrijf.”

‘Verkoop Vion zou einde betekenen van oude droom’

Het bedrijf was bang minder slagvaardig te worden en het berekenen van voordelen bleek lastig, aldus Van Dijk. Nu zou dat anders zijn, denkt hij. “Maar de boeren zijn, vergeef me de beeldspraak, uitgemolken. Het is de vraag wie erin zou willen en kunnen stappen.”

Volgens Van Dijk betekent een verkoop van Vion vrijwel zeker het einde van een oude droom die aan de basis van Vion lag. De toenmalige topman Daan van Doorn geloofde dat een sterke slachterij inclusief de lucratieve verwerking van slachtbijproducten noodzakelijk was om in Nederland een sterke vleesindustrie, ook qua kennis en kunde, op te zetten.

‘Verkoop is een volgende stap in de afbraak van wat een sterk vleescomplex had kunnen worden’.

‘Als Vion in buitenlandse handen komt, wordt Nederland een wingewest’

Inmiddels is het slachtbijproductenbedrijf uit noodzaak verkocht aan het Amerikaanse Darling, evenals een groot succesvol vleeswarenbedrijf. Als Vion in buitenlandse handen komt, wordt Nederland een winstgewest. “Een buitenlandse partij zal waarschijnlijk niet de toewijding aan de sector hebben die een Nederlandse partij heeft. Verkoop is een volgende stap in de afbraak van wat een sterk vleescomplex had kunnen worden.”

Beheer
WP Admin