Foto: ANP XTRA AlgemeenNieuws

Van Dam: Alle aanvragen betalingsrechten 2015 afgehandeld

Alle aanvragen 2015 voor betalingsrechten waren voor 15 juli 2016 afgehandeld. Ook waren alle betalingen gedaan, met uitzondering van 8 boeren waarvan geen rekeningnummer bekend was.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in antwoord op vragen van Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP). Dijkgraaf stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving van Boerderij dat een deel van de bedrijfstoeslag 2015 op 15 juli nog niet uitbetaald was.

Begripsverwarring

Volgens Van Dam is sprake van ‘begripsverwarring’. RVO.nl heeft volgens de staatssecretaris de ‘aanvragen voor uitbetaling van betalingsrechten voor 15 juli 2016 volledig afgehandeld. Dit betekent dat 50.215 relaties een beslissing op de aanvraag hebben ontvangen, een toewijzing en betaling of een afwijzing’.

Volgens Van Dam is het beschikbare budget van €749 miljoen niet volledig uitbetaald vanwege een aantal redenen. Hij noemt een verplichte Europese korting (€8,7 miljoen) en een nationale plafondkorting van €5,3 miljoen. Verder zijn kortingen opgelegd wegens het niet voldoen aan voorwaarden (€5,4 miljoen). Het grootste bedrag, bijna €18 miljoen, betreft correcties van het aangevraagde bedrag, omdat niet is voldaan aan de voorwaarden.

SGP neemt geen genoegen met antwoorden

Elbert Dijkgraaf geeft in een eerste reactie aan geen genoegen te nemen met de antwoorden: “Verschillende boeren hebben wel een beschikking, maar nog geen geld vanwege een bezwaarprocedure”, aldus Dijkgraaf.  “Veel boeren zitten in zwaar weer en hebben niks aan een papiertje. Ze hebben hard geld nodig.” Dijkgraaf constateert dat Van Dam geld op de plank laat liggen: “Dat accepteren we niet en dat hopen we aan te kaarten bij het eerstvolgend debat over het Europees landbouwbeleid.”

95% uitbetaald op 15 juli

In totaal was op 15 juli 2016 €712 miljoen uitbetaald. Dat is 95% van het budget. Volgens de staatssecretaris zullen betalingen vanwege gegrond verklaarde bezwaren en beroepen alsnog uit het budget worden betaald. Hij geeft niet aan wanneer de betalingen 2015 zijn afgerond. Hij verwacht voor 2016 een ‘hoger bestedingspercentage dan over 2015’.

Beheer
WP Admin