Foto: René den Engelsman AlgemeenNieuws

PBL: milieuwinst landbouw vlakt af

De inspanningen in de landbouw hebben in de afgelopen 10 jaar nauwelijks nog tot vermindering van de milieudruk geleid. Dat constateert het Planbureau voor de Leefomgeving in de Balans van de Leefomgeving, die woensdagavond is gepresenteerd. Volgens het PBL staan de milieudoelstellingen onder druk.

In de afgelopen jaren zijn steeds nieuwe maatregelen en oplossingen gezocht om de landbouwproductie te laten voldoen aan de geëiste milieudoelen. Het PBL vraagt zich af of er nog veel milieuverbetering kan worden bereikt met innovatie en hightech landbouw.

Schaalvergroting

Volgens het PBL is de milieu-efficiëntie in de afgelopen jaren hand in hand gegaan met schaalvergroting. Boeren hebben op bedrijfsniveau wel verbeteringen aangebracht, maar bij elkaar opgeteld is de milieudruk van de landbouw niet of nauwelijks verminderd.

Gemeten over de laatste kwart eeuw is wel sprake van een vermindering van de milieudruk, uitgezonderd de belasting door fijn stof. De uitstoot van broeikasgassen en ammoniak is volgens het PBL sinds 2010 nog maar met enkele procenten afgenomen.

Het PBL constateert dat het fosforoverschot in de bodem met minder dan 20% is afgenomen sinds 1990. De stikstofdruk op het oppervlaktewater is in diezelfde periode met bijna 40% afgenomen. In de periode 1990-2000 is de nitraatbelasting van grondwater fors gedaald.

Bij gewasbeschermingsmiddelen ziet het PBL hetzelfde patroon. Ook daar is na een daling tot het begin van deze eeuw sprake van een zekere stagnatie.

Beheer
WP Admin