Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Meer herbiciden nodig in transgeen gewas

Amerikaanse akkerbouwers die transgene mais verbouwen, gebruiken minder insecticiden en herbiciden dan hun collega’s met traditionele variëteiten.

Voor de teelt van transgene soja hebben de akkerbouwers in de Verenigde Staten juist meer herbiciden nodig, om resistente onkruiden de baas te blijven.

Zeer groot onderzoek

De University of Virginia heeft naar eigen zeggen een ongekend grote studie gedaan naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in transgene teelten in de VS, in samenwerking met 3 andere universiteiten. De universiteiten verzamelden van 1998 tot en met 2011 gegevens van 5.000 sojatelers en 5.000 maistelers. Ze vergeleken het gebruik van bestrijdingsmiddelen tussen genetisch gemodificeerde en traditionele gewassen.

2 typen GMO-mais

In die jaren werden 2 typen GMO-mais geteeld. De ene was kunstmatig bestand gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en de andere mais was ongevoelig gemaakt voor insecten. Volgens de onderzoekers gebruikten de akkerbouwers met GMO-mais 11,2% minder insecticiden en 1,3% minder herbiciden dan hun collega’s met niet-GMO mais.

Transgene sojabonen

De GMO-sojabonen betreft een variëteit die bestand is gemaakt tegen Roundup. Het blijkt dat de telers van transgene sojabonen in die 14 jaar gemiddeld 28% méér onkruidbestrijdingsmiddel gebruikten dan hun collega’s met ongemanipuleerde sojabonen. De onderzoekers schrijven het verschil toe aan het ontstaan van onkruid dat resistent is geworden tegen Roundup, omdat het zo vaak wordt gespoten.

‘Steeds meer onkruid resistent’

Over de hele onderzoeksperiode gebruikten de GMO-maistelers minder herbiciden dan traditionele maistelers, maar de laatste jaren zijn juist in transgene mais meer herbiciden nodig vanwege resistent onkruid. De universiteiten concluderen dat steeds meer onkruid resistent wordt en dat de akkerbouwers steeds meer chemische middelen moeten spuiten om de gewassen onkruidvrij te houden. “Dat levert een groot milieuprobleem op”, schrijft hoofdonderzoeker Federico Ciliberto van de University of Virginia in het rapport. “Het is schadelijk voor de biodiversiteit en het vergroot de vervuiling van lucht en oppervlaktewater.”

De laatste jaren zijn juist in transgene mais meer herbiciden nodig vanwege resistent onkruid. ‘Het is schadelijk voor de biodiversiteit en het vergroot de vervuiling van lucht en oppervlaktewater.’

Geen resistentievorming bij instecten

Bij de insecten in GMO-gewassen is volgens de onderzoekers geen sprake van dergelijke resistentievorming. De overheid stelt het verplicht dat in transgene gewassen met een gen tegen insecten, het verplicht is een deel in te zaaien met een niet-GMO variëteit. Daardoor ontwikkelen insecten minder snel resistentie, omdat ze kruisen met insecten uit het niet-GMO deel van het perceel.

Link naar het onderzoek

Beheer
WP Admin