Foto: ANP AlgemeenNieuws

Koning noemt landbouw niet

Koning Willem Alexander heeft in de troonrede geen woorden besteed aan de land- en tuinbouw.

In de troonrede, die onder verantwoordelijkheid van het kabinet wordt uitgesproken, had de koning aandacht voor het herstel van de economie en de groei van het aantal banen, maar ook voor de achterblijvende vermindering van de werkloosheid.

Gevolgen China, Brazilië en Brexit

Nederland heeft als internationaal en open land te maken met de economische gevolgen van lagere groeicijfers in bijvoorbeeld China en Brazilië. De aangekondigde uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal ook zijn weerslag hebben op de Nederlandse economie, aldus de koning.

Eerlijke internet Europese markt

“Voor de open Nederlandse economie is samenwerking in Europa cruciaal. Nederland blijft zich in de Europese Unie richten op groei en banen”, aldus de koning in de troonrede, die daarbij onder meer een eerlijke interne Europese markt benadrukte.

Koning Willem Alexander zei dat de gevolgen van klimaatverandering forse investeringen en innovaties vereisen ins duurzame energie. Milieu en economie kunnen daarvan profiteren, aldus de koning in de troonrede.

VVD-PvdA-kabinet noemt landbouw het minst

Dat de land- en tuinbouw niet in de troonrede worden genoemd is niet uniek. Maar het is wel opvallend dat heet in drie van de vier troonredes van het huidige kabinet gebeurt.

Sinds de troonrede van 2007 (toen nog uitgesproken door koningin Beatrix) is het drie keer voorgekomen dat de land- en tuinbouw geen expliciete aandacht kregen: in 2013, 2015 en 2016, steeds onder het huidige VVD-PvdA-kabinet.

De laatste keer dat de landbouw werd genoemd was in 2014: “Met een blik op mondiaal toonaangevende topsectoren als landbouw en voedsel, logistiek, de creatieve industrie en water is er zeker reden tot optimisme.”

Beheer
WP Admin