Home

Nieuws 597 x bekeken

Hogere interventieprijs groente en fruit helpt nu niet

De Europese Commissie stelt voor om per 1 januari de interventievergoedingen voor groente en fruit met 10% te verhogen.

Veel schiet de markt er nu niet mee op. Het gaat om de reguliere interventie en niet om de vergoedingen uit de Rusland opkoopregeling.

Die laatste vergoeding is hoger en daarmee voorlopig aantrekkelijker. Die regeling loopt tot zomer 2017. Dat blijkt uit navraag rondom het Europese overlegcircuit in de beheerscomité groente en fruit.

Mogelijk afschaffen Ruslandregeling in 2017

Wat de Europese Commissie feitelijk doet, is de interventievergoeding uit de GMO-regeling (Gemeenschappelijke Marktordening) optrekken richting de vergoeding uit de Ruslandregeling. Daarmee loopt Eurocommissaris Phil Hogan vooruit op het afschaffen van de Ruslandregeling in 2017, denkt een betrokkene. Bovendien betalen telers die rekening voor hogere interventievergoeding zelf, omdat het uit de bestaande GMO-budgetten moet komen.

Verschillende interventievergoedingen

De Europese Commissie heeft een berekeningswijze voor interventievergoedingen. Die liggen straks op 40% van gemiddelde Europese prijs als het product richting de voedselbanken gaat en 30% van die Europese gemiddelde prijs bij andere bestemmingen. Bovendien gaat het om een Europese lijst van de belangrijkste groente- en fruitproducten. Voor kleinere producten kunnen lidstaten op basis van gemiddelde prijzen in het eigen gebied de interventievergoeding vaststellen. Door de verschillen tussen nationale prijzen kunnen hierdoor verschillen ontstaan tussen lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.