Foto: ANP AlgemeenNieuws

GroenLinks: kabinet laat natuur in de steek

GroenLinks is teleurgesteld in de ‘groene ambities’ van het kabinet.

Deze week presenteerde de regering de begroting voor aankomend jaar. GroenLinks concludeert daaruit dat er vrijwel geen ‘groene ambities’ zijn. ‘Voor natuur is er geen extra geld, ondanks de noodzaak om de natuur in Nederland te versterken en ondanks de zorgwekkende toestand van onze weidevogels’, aldus de politieke partij in een reactie.

Weidevogelplan

Deze zomer presenteerde Rik Grashoff, natuur- en landbouwwoordvoerder voor GroenLinks, een Nationaal Weidevogelplan. Grashoff vindt dat het kabinet tekortschiet en niets doet om de teruglopende weidevogelstand tot stilstand te brengen. Middels een Kamerbrief reageert staatssecretaris Martijn van Dam vandaag op het weidevogelplan. In oktober komt hij met een plan om de daling van het aantal weidevogels tegen te gaan. “Het verbeteren van de leefomgeving van weidevogels moet in mijn ogen een onderdeel zijn van een verdere verduurzaming van de agrarische sector en de voedselketen”, aldus Van Dam in de brief.

‘Het is 5 voor 12’

Grashoff: “Natuur heeft voor dit kabinet totaal geen prioriteit. Geen extra geld voor natuur en mijn plan om weidevogels beter te beschermen wil Van Dam niet uitvoeren. Zelf komt hij nog steeds niet met zijn eigen plan, terwijl de Kamer daar al meer dan een jaar geleden om heeft gevraagd in een motie van mij samen met de PvdA. Van Dam talmt en levert niet. Intussen is er weer een jaar verloren voor de weidevogels.” Volgens GroenLinks is het ‘5 voor 12’.

Beheer
WP Admin