FrieslandCampina gaat leden betalen voor CO2-reductie - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

FrieslandCampina gaat leden betalen voor CO2-reductie

FrieslandCampina wil leden die in mestverwerking stappen, belonen voor de CO2-reductie die ze bereiken. Dit zegt CEO Roelof Joosten in een nog te publiceren interview in Boerderij.

FrieslandCampina is de eerste met een dergelijke aanpak. Sinds ongeveer een jaar zet de CEO de schouders onder een groot project voor de verwerking van rundermest. Het vergisten van mest draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, waaronder methaan. In eerste instantie wordt vooral biogas geproduceerd, dat FrieslandCampina kan gebruiken voor de opwekking van stroom.

Mest als vervanger van kunstmest

Naast vergisten, kan de mest ook verder verwerkt worden en zou het uiteindelijk als vervanger van kunstmest kunnen worden ingezet op het eigen bedrijf. Dat laatste staat de huidige EU-wetgeving echter niet toe. In Europees verband wordt nu gewerkt aan een oplossing die het mogelijk maakt om mest te gebruiken als vervanger van kunstmest.

Subsidie voor boerenmestvergister

Om de plannen uit te voeren heeft FrieslandCampina coöperatie Jumpstart opgericht. Ondertussen helpt FrieslandCampina boeren om financiering te krijgen voor de aanschaf van mestverwerkingsinstallaties. Hiervoor lopen gesprekken met de overheid en banken. FrieslandCampina heeft zich bereid verklaard om leden te belonen voor elke ton CO2-uitstoot die zij realiseren met de verwerking van mest. Het zuivelbedrijf heeft de CO2-reductie nodig om de emissiedoelen voor 2020 te realiseren.

Het precieze bedrag dat FrieslandCampina betaalt per ton vermeden CO2 wil CEO Roelof Joosten van FrieslandCampina nog niet bekend maken. Daarover volgt in oktober meer helderheid.

Foto: RBI

Beheer
WP Admin