Foto: screenshot tv-programma Panorama van ARD AlgemeenNieuws

Duitse boerenbestuurders in opspraak wegens dierenmishandeling

De Duitse boerenfederatie Deutscher Bauernverband (DBV) ziet de noodzaak tot opheldering nadat in een tv-uitzending van de ARD enkele bestuurders van uiteenlopende landbouworganisaties in opspraak zijn gekomen.

Op de bedrijven van de bestuurders zouden zich misstanden hebben voorgedaan bij de behandeling van de dieren, in dit geval varkens en kalkoenen. Beelden daarvan waren donderdagavond te zien in een aflevering van het programma Panorama. Zo waren onder meer op het bedrijf van de voorzitter van het Zentralverband der Deutschen Schweineproduktion (ZDS) varkens met open wonden te zien en bloedige staarten. Verder waren misstanden te zien op de bedrijven van de voorzitter van kalkoenenhoudersorganisatie Verband Deutscher Putenerzeuger (VDP) en de voorzitters van het Bauernverband Thüringen en het Westfälisch-Lippische Landwirtschaftsverband (WLV), beide onderdeel van het DBV.

Het DBV stelt dat de beelden onder dubieuze omstandigheden tot stand zijn gekomen.
Foto: screenshot tv-programma Panorama van ARD

Beelden zonder toestemming gemaakt

Het DBV stelt in een vrijdag na de uitzending uitgegeven verklaring dat de kritiek serieus moet worden genomen. De federatie meent echter ‘zonder op de stellingname van de betrokken bestuurders en hun bedrijfsleiders vooruit te willen lopen’, dat het beeldmateriaal kennelijk van wederrechtelijk in de stallen binnengedrongen personen komt en dus ‘onder dubieuze omstandigheden tot stand is gekomen’. Verder wijst het DBV erop dat de dierenartsen van de bestuurders de beelden hebben bekeken en de verwijten ‘niet bevestigen en deels ook weerleggen’.

Beheer
WP Admin