Home

Nieuws 4215 x bekeken 2 reacties

Melkveehouder kan uitgraven grond niet voorkomen

Een melkveehouder uit Neerijen zal moeten dulden dat de provincie Gelderland zijn gronden in de Heesseltsche Uiterwaarden gaat uitgraven.

Tot dat oordeel kwam de Raad van State in zijn uitspraak. De reden is dat er meer ruimte moet komen voor de Waal en voor natuurontwikkeling. De ruim 5 hectare grond van de melkveehouder zal daarmee onder water verdwijnen. De boer wilde hieraan niet meewerken en stapte naar de Raad van State, nadat Gelderland aan Rijkswaterstaat toestemming had gegeven om 2 miljoen kuub grond af te graven.

'Belangen van ruimter stroomgebied Waal wegen zwaarder dan belangen veehouder'.

Afweging belangen

De Raad van State geeft Gelderland nu gelijk. De provincie mag de belangen van een ruimer stroomgebied voor de Waal zwaarder laten wegen dan de belangen van een individuele veehouderij. Hoewel de gronden nog niet in bezit zijn van Rijkswaterstaat maakt dat volgens de Raad voor de vergunning niet uit.

In een van de bezwaarpunten van de boer ging de Raad van State wel mee. Gelderland krijgt 2 maanden de tijd om met deugdelijke kaarten te komen waarop exact is aangegeven waar in de Heesseltsche Uiterwaarden gegraven gaat worden. Als de kaarten in orde zijn kan Rijkswaterstaat beginnen met het geulenplan, aldus de uitspraak van de Raad van State.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.