Cumela vraagt uitstel uitrijverbod dierlijke mest - Foto: Michel Velderman AlgemeenNieuws

Cumela vraagt uitstel uitrijverbod dierlijke mest

De sectie meststoffendistributie van Cumela Nederland wil uitstel van het uitrijverbod voor dierlijke mest van 1 september tot ten minste 16 september, maar liever tot 1 oktober.

Cumela heeft hiervoor een schriftelijk verzoek ingediend bij Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken (EZ). Cumela wil snel een reactie van Van Dam. “Als pas na 24 augustus een besluit wordt genomen, verzoeken wij om geen uitstel te verlenen. Dan is goede en conform de eisen uitgevoerde bemesting bemestingstechnisch, logistiek en organisatorisch niet meer mogelijk”, aldus Hans Verkerk, secretaris van Cumela.

Extreem jaar

De organisatie voor meststoffendistributie zegt dat er vanuit bemestingstechnisch oogpunt sprake is van een extreem jaar. “Dit voorjaar was het lang koud en nat, waardoor op veel percelen niet met dierlijke mest is bemest”, zegt Verkerk.

Door het wisselvallige weer en de moeizame bemesting in het voorjaar is de oogst nu laat. Op dit moment is in Zuid-Nederland 50% van de tarwe geoogst en in het Noorden nog maar een derde. Cumela vreest dat het hierdoor lastig wordt om de laatste bemestingsbehoeftes voor het uitrijverbod op 1 september in te vullen. “Als het uitrijverbod op 1 september ingaat, leidt dit tot chaotische bemestingen eind augustus. Dan wordt ondanks ongunstige omstandigheden en ondanks grote risico’s op structuurschade van de bodem toch nog mest uitgereden”, verwacht Verkerk.

Uitrijperiode laten afhangen van weersomstandigheden

De organisatie pleit net als voorgaande jaren voor uitstel van het uitrijverbod. Cumela vindt dat een uitrijperiode gekoppeld aan de kalender zich slecht verhoudt met de grillige natuur. De organisatie pleit ervoor om in het volgende actieprogramma de uitrijperiode afhankelijk te maken van de weersomstandigheden of als dat niet kan te verschuiven naar later in het seizoen. Vorig jaar gaf toenmalig EZ-staatssecretaris Dijksma half september uitstel voor bemesting tot 1 oktober.

Ook NVV vraagt om uitstel

Ook de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil uitstel van het uitrijverbod voor dierlijke mest, tot minimaal 16 september. Volgens de NVV hebben zich varkenshouders gemeld die lange tijd geen mest hebben kunnen afvoeren vanwege ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer. Een verlenging van de uitrijperiode is noodzakelijk om alle mest af te kunnen voeren, stelt de NVV.

De NVV pleit net als Cumela bij staatssecretaris Van Dam om een permanente voorziening waarbij het uitrijden van mest afhankelijk wordt van de weersomstandigheden. Mocht dit niet mogelijk zijn dan stelt de bond een verschuiving van de uitrijperiode voor zodat in september ook dierlijke mest en zuiveringsslib gebruikt kan worden. De NVV heeft van Dam gevraagd uiterlijk 24 augustus uitsluitsel te geven.

Beheer
WP Admin