Politiek verdeeld over voorstel Wet Dieraantallen - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Politiek reageert verdeeld over voorstel Wet Dieraantallen

Politieke partijen reageren verdeeld op de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM naar het effect van de veehouderij op de volksgezondheid en de voorgenomen plannen van het kabinet.

Terwijl VVD eerst verder onderzoek wil, vindt PvdA dat ingrijpen in de veehouderij noodzakelijk is.

“De omwonenden, maar zeker ook de boeren, maken zich zorgen over hun gezondheid en dat van hun kinderen. Het is dus goed dat het kabinet opdracht heeft gegeven om extra onderzoek te doen naar de veehouderij en gezondheid, zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. “We willen allemaal schone lucht. Daar wordt, ook op Europees niveau, terecht hard aan gewerkt. Na een eerste scan door het rapport valt op dat er zowel positieve als negatieve effecten zijn. Het is nu zaak het rapport grondig te bestuderen om te zien óf en welke extra maatregelen nodig zijn”, vindt Lodders.

PvdA: ingrijpen in veehouderij noodzaak

Tjeerd van Dekken (PvdA) vindt ingrijpen in de veehouderij noodzakelijk. “Het belang van mensen en hun gezondheid moet altijd boven het belang van intensieve veehouderij gaan. De PvdA is zeer verontrust nu uit onderzoek is gebleken dat mensen gevaar lopen door een cocktail van fijn stof en ammoniak. Als we een drama zoals met Q-koorts willen voorkomen, zijn stevige maatregelen nodig, zoals aangekondigd in de Wet Dieraantallen en volksgezondheid.” De PvdA gaat er daarnaast vanuit dat de veehouderij zelf de handschoen opneemt. “Als de veehouderij draagvlak wil behouden, wil verduurzamen en de gezondheid van mensen niet op het spel wil zetten is ingrijpen in de veestapel noodzakelijk”, vindt Van Dekken.

ChristenUnie tegen Wet Dieraantallen

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tegen de invoering van de Wet Dieraantallen. “De afgelopen jaren zijn al veel wettelijke maatregelen op het gebied van mest en milieunormeringen genomen. De decentrale overheden staan straks onder grote maatschappelijke druk om paal en perk te stellen aan de omvang van stallen, maar er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de relatie tussen dieraantallen, luchtkwaliteit en volksgezondheid. Gemeenten en provincies moeten dus sturen zonder handvatten. Wat mij betreft zetten we nu in op een programmatische aanpak en innovatie.” Dik-Faber vindt dat de gezondheid van de bevolking serieus moet worden genomen. “Daarom is het goed dat de veehouderij bereid is om stappen te zetten om de luchtkwaliteit verder te verbeteren.”

GroenLinks en PvdD: forse krimp veehouderij

GroenLinks en PvdD vinden dat de veehouderij fors moet inkrimpen. “We moeten als Nederland niet de slager of de vleesproducent voor de halve wereld willen zijn. We moeten naar een veehouderij op een andere schaal, met meer oog voor kwaliteit en omgeving”, vindt Rik Grashoff (GroenLinks).

Anne-Marie Spierings, landbouwgedeputeerde namens D66 in Noord-Brabant reageerde bij de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek dat er geen paniek is, maar dat emissies wel omlaag moeten.

SGP: Omgevingswet biedt gemeenten al mogelijkheden

SGP is kritisch over de Wet Dieraantallen. “Het RIVM ziet verschillende verbanden tussen veehouderij en volksgezondheid. Positief en negatief. Ook is het sterk afhankelijk van het type stal- en managementsysteem wat de emissies zijn. Het begrenzen van dieraantallen in bepaalde gebieden kan hier geen recht aan doen. Een stal met uitloop van 500 varkens zorgt bijvoorbeeld voor meer emissie van fijn stof dan een gesloten stal met 1.000 varkens”, zegt SGP’er Elbert Dijkgraaf. De SGP wijst erop dat de Omgevingswet gemeenten al meer mogelijkheden geeft om bedrijfsuitbreidingen in verband met volksgezondheid tegen te houden.

Beheer
WP Admin