Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Fouten op kwart derogatiebedrijven

Een kwart van de steekproefcontroles op naleving van de derogatie levert fouten op.

Dat blijkt uit een overzicht van de resultaten van controles die vorig jaar zijn uitgevoerd op de derogatie voor melkveebedrijven. De controleresultaten heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer gemeld en aan de Europese Commissie gestuurd. In 2015 is voor 834.529 hectare derogatie aangevraagd. Veehouders kunnen op basis van de derogatie meer mest kwijt op hun grond (230 kilo stikstof per hectare op zand en löss, 250 kilo stikstof per hectare op klei en veen).

1.400 bedrijven gecontroleerd

Bij 1.400 van de 19.812 deelnemende bedrijven is op de een of andere manier controle uitgevoerd op de derogatie. Bij 456 bedrijven werd ter plekke gecontroleerd op de derogatievoorwaarden over 2015: 7 bedrijven voldeden niet aan de eis dat 80% van de grond grasland moet zijn, 83 bedrijven voldeden niet aan de voorwaarden van het bemestingsplan, 64 bedrijven hielden zich niet aan de voorwaarden voor grondbemonstering en 4 bedrijven hielden zich niet aan andere voorwaarden, die gelden voor de huur van grond, het bemonsteren van mest of het telen van een vanggewas na de maisoogst.

Daarnaast werd bij 323 bedrijven gekeken naar de derogatie voorwaarden voor 2014. Daarvan bleken er 103 niet aan alle voorwaarden te voldoen.

Zand en löss uitspoelingsgevoelig

De derogatie heeft betrekking op de eisen van de Europese Nitraatrichtlijn waarin staat dat de nitraatgehalten beneden 50 milligram per liter moeten blijven. In 2014 was de gemiddelde nitraatconcentratie in het grondwater 40 milligram per liter, aldus Van Dam. Bedrijven in klei- en veengebieden hebben een veel lagere nitraatconcentratie in het grondwater van respectievelijk 15 en 9,5 milligram per liter. Dat verschil komt doordat zand en löss meer uitspoelingsgevoelig zijn.

Gemiddeld hebben derogatiebedrijven 237 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest gebruikt. Het mestgebruik in lössgebieden lijkt boven de gebruiksnorm van 230 kilo uit te komen. Daarvoor is extra aandacht voor nodig, vindt Van Dam.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin