Foto: Penn Communicatie AlgemeenNieuws

‘Dramatisch broedseizoen voor grutto’

De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een bijzonder slecht broedseizoen gehad.

Dat stelde weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer zondagochtend in het VARA-Radio 1-programma Vroege Vogels.

Het overgrote deel van het polderlandschap is ongeschikt geworden voor opgroeiende kuikens, aldus de onderzoeker. Er wordt te vroeg gemaaid, gras dat wel blijft staan is vaak niet geschikt en er zijn niet genoeg insecten.

30.000 paar grutto’s

Hooijmeijer onderzocht het broedseizoen van grutto’s in Zuidwest-Friesland, en dat was opnieuw bijzonder slecht, zegt hij. Bij niet meer dan één op de twintig gruttoparen is minstens één jong uitgevlogen. En: ,,Op een enkele uitzondering na zijn de verhalen elders uit Nederland niet veel beter.” Naar schatting broeden er nu nog maar zo’n 30.000 paar grutto’s in Nederland. In de jaren tachtig waren dat er nog 100.000. Veel van de jonge vogels die zijn gevonden, waren ondervoed.

Vossen en marterachtigen

De oorzaak ligt volgens Hooijmeijer, net als vorig jaar, bij de grote hoeveelheid rovers, vooral vossen maar ook marterachtigen en kraaien. Hooijmeijer: “In het voorjaar van 2014 hadden we in deze regio enorm veel muizen. Daar hebben de rovers toen van geprofiteerd. Maar nu er 2 jaar op rij veel minder muizen zijn, richten al die rovers zich onder andere op weidevogels. Uitgerekend de beste weidevogelgebieden krijgen dan de grootste klappen, want daar is het tafeltje-dek-je.”


Beheer
WP Admin