Copa Cogeca: productieverlies dreigt met minder middelen - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Copa Cogeca: productieverlies dreigt met minder middelen

De voedselproductie in de Europese Unie zal aanmerkelijk verminderen als de EU doorgaat met het beëindigen van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.

Het Nederlandse onderzoeks- en adviesbureau Steward Redqueen heeft in opdracht van de Europese land- en tuinbouworganisatie Copa Cogeca becijferd dat de opbrengst van onder andere granen, koolzaad, mais, aardappelen en suikerbieten zal afnemen. Als gevolg daarvan lijdt de EU een economisch verlies, dat in de miljarden euro’s kan lopen met een stijgende werkloosheid als resultaat.

Toelating 75 middelen op de tocht

De onderzoekers zeggen dat 75 gewasbeschermingsmiddelen die nu nog toegepast worden in de teelt van belangrijke voedings- en voergewassen op de nominatie staan om hun toelating te verliezen. De verminderde oogstopbrengst door het wegvallen van die middelen kan oplopen tot 40% per gewas.

Foto: Mark Pasveer

Gebruik van de 75 middelen draagt bij aan een extra landbouwinkomen van €17 miljard (op een totaal van €44 miljard). Als de middelen worden verboden, zullen naar schatting tenminste 360.000 banen in de landbouw verloren gaan.

Daarbij komt dat bij het wegvallen van de toelating de Europese Unie voor een deel afhankelijk wordt van de invoer van vervangende producten, die naar alle waarschijnlijkheid niet voldoen aan de productie-eisen die binnen de EU worden gesteld.

Risico op resistentie voor overige middelen

Het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen leidt tot een toenemend gebruik van de resterende middelen, met een verhoogd risico op resistentie. Max Schulman, lid van de vakgroep granen van Copa Cogeca, zegt dat de beperkingen op de toelating van neonicotinoïden nu al een verlaagde opbrengst van koolzaad, mais en zonnebloemen tot gevolg hebben. De oogstopbrengst neemt af en boeren kiezen voor andere gewassen, omdat ze het risico van een mislukte oogst niet willen nemen, aldus Schulman.

Geen nieuwe middelen op de markt

Een van de belangrijke knelpunten is dat er geen nieuwe middelen op de markt komen. Aan het begin van deze eeuw zaten er nog 70 middelen in de pijplijn, vier jaar geleden waren dat er nog 28, aldus de onderzoekers. Daardoor ontstaat de situatie dat er geen middelen meer beschikbaar zijn om plagen (insecten of onkruiden) en ziekten in verschillende gewassen te bestrijden.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin