Boete naast korting directe betaling blijft - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Boete naast korting directe betaling blijft bestaan

Agrarisch ondernemers die overtredingen maken waarvoor een korting op de directe betalingen volgt, kunnen daarnaast ook te maken krijgen met boetes of andere maatregelen.

Dat blijkt uit het jongste Algemeen Interventiebeleid van de NVWA. De inspectiedienst hanteert de redenering dat een korting op de directe betalingen geen straf is. Die redenering is door de hoogste rechter goed bevonden.

Strafrecht of bestuursrecht

Bij geconstateerde overtredingen kunnen twee wegen worden bewandeld om een ondernemer te straffen: via het strafrecht of via het bestuursrecht. In het algemeen wordt het bestuursrecht toegepast. Dan kunnen boeren via beroep- en bezwaarschriften verweer voeren en zal uiteindelijk het College van Beroep voor het Bedrijfsleven of de Raad van State een uitspraak doen. In die gevallen kan geen gevangenisstraf worden opgelegd.

Ernstige vergrijpen

Als het gaat om ernstige vergrijpen (bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn of aantasting van volksgezondheid), wordt de officier van justitie ingeschakeld die de ondernemers kan dagvaarden voor de strafrechter. In ernstige gevallen kan dan een gevangenisstraf worden opgelegd of een hogere boete of winstontneming, dan mogelijk is in het bestuursrecht.

Hogere bestuurlijke boetes

Per 1 juli van dit jaar gelden hogere bestuurlijke boetes bij overtreding van de Wet Dieren of de Warenwet. Tot nu toe konden boetes met een maximum van €20.000 worden opgelegd. Dat is eerder dit jaar verhoogd tot maximaal €820.000 of 10% van de jaaromzet, als de jaaromzet hoger is dan €8,2 miljoen. Die hoge boete kan alleen worden opgelegd als het vastgestelde boetebedrag minder is dan het economisch voordeel dat een ondernemer heeft. Calculerend gedrag wordt daarmee bestreden.

Beheer
WP Admin