Poetin verlengt Russische voedselboycot - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Poetin verlengt Russische voedselboycot

De Russische regering verlengt haar boycot tegen bijna alle landbouwproducten uit de EU, de VS en nog enkele landen tot eind 2017.

President Vladimir Poetin ondertekende daartoe een wet die eerder was opgesteld in opdracht van premier Dimitri Medvedev. Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat roept staatssecretaris Martijn van Dam op in actie te komen tegen de sancties. “Boeren betalen gelag vanwege falend EU-beleid”, aldus Maat.

Fors minder landbouwproducten naar Rusland

De Russische sancties zijn een antwoord op sancties die westerse landen eerder instelden tegen Rusland vanwege diens annexatie van de Krim en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne. In augustus 2014 stelde Rusland de boycot in. Uit exportcijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat de Nederlandse uitvoer van landbouwproducten in 2016 tot en met april €290 miljoen bedroeg. In 2014, dus voor de boycot, kwam de export in de eerste vier maanden zowat €200 miljoen hoger uit.

‘Boycot grote kans voor Russische landbouw’

Toen Medvedev aankondigde een wetsvoorstel ter verlenging te laten opstellen, benadrukte hij dat de boycot voor de Russische landbouw een grote kans is. Om de Russische landbouw zekerheid en lucht te bieden, is de boycot ook niet met exact 12 maanden verlengd, maar met enkele maanden meer. Rusland richt zich meer op zelfvoorziening, maar koopt ook meer in onder meer Turkije, Iran, Israël en China.

Beheer
WP Admin