Nattigheid past in klimaatverandering - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nattigheid past in klimaatverandering

De hoosbuien van de afgelopen tijd passen precies bij de voorspellingen van weerkundigen in verband met de klimaatverandering. Dat zei klimaatwetenschapper Pier Vellinga (WUR, VU Amsterdam) op een bijeenkomst van de Gelderse federatie van grondbezitters GPG, woensdag in Babberich.

De opwarming – in Nederland 2 graden in 30 jaar – heeft al geleid tot ruim 20% extra neerslag per jaar en de komende decennia verdubbelt die extra hoeveelheid nog eens.

Meer nattigheid én meer droogte

Volgens Vellinga leidt de opwarming tot zowel meer nattigheid als meer droogte. De hogere temperatuur geeft meer verdamping, bovendien kan warmere lucht meer damp bevatten dan koude, waardoor de hoeveelheden vocht in de lucht toenemen en ook de neerslaghoeveelheid. Maar is het eenmaal droog, dan versterkt ook dat zichzelf. Dit leidt zowel tot grotere droogtes als tot nattere perioden.

Ook het grote aantal hoosbuien van dit moment past in het plaatje. Buien die een generatie geleden eens per honderd jaar voorkwamen, zijn er nu 3 keer zo vaak.

Transitie nodig in waterbeheer

Vellinga vindt dat het nieuwe klimaat een transitie nodig maakt in het waterbeheer. Zo zouden waterschappen actiever in overleg moeten treden met grote boeren of met groepen boeren over het waterbeheer. “Hun belangen zijn zo groot dat ze niet meer willen afwachten wat het schap doet.”

Beheer
WP Admin