Foto: AFP AlgemeenNieuws

LTO wil snel vrijhandelsdeal met Britten

LTO Nederland vindt dat de EU zo snel mogelijk een associatieovereenkomst moet sluiten met het Verenigd Koninkrijk (VK), zodat de interne markt behouden blijft.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat, die politici oproept pragmatisch te zijn en een dergelijke deal niet om politieke redenen te blokkeren.

‘Beperk schade’

Maat is teleurgesteld dat de Britten hebben gekozen voor een vertrek uit de EU. “Maar we kunnen het ons niet veroorloven bij de pakken neer te zitten”, aldus Maat. “De schade moet worden beperkt. Voor de Nederlandse landbouw is het VK één van de belangrijkste afnemers. De markttoegang is essentieel.”

Samen met de Britse boerenorganisatie NFU en de Ierse IFA werkt LTO Nederland aan een oproep snel een associatieverdrag te sluiten. “Als we een associatieovereenkomst kunnen sluiten met Zwitserland, Noorwegen en zelfs Oekraïne, waarom dan niet met het VK? We pleiten voor zo open mogelijke handel.”

Maat denkt dat Europese toppolitici zich ook inderdaad pragmatisch zullen tonen. Hij sluit niet uit dat de andere grootmachten in de EU andere mogelijke uittreders willen ontmoedigen. Dit door de Britten lang te laten onderhandelen of geen goede deal te gunnen. “Nederland moet daar Europees tegen strijden”, aldus Maat.

LTO wil dat Nederland zich inzet voor een associatieverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

Foto: ANP

Copa-Cogeca teleurgesteld

De Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca is teleurgesteld en kan de impact op de landbouw nog niet inschatten. Secretaris-generaal Pekka Pesonen: “Een sleutelpunt voor ons zal zijn dat een verdere ontregeling van de Europese landbouwmarkt wordt voorkomen”, verwijzend naar de Russische boycot.

Meer dan de helft van de Britse exporten van voedsel en dranken gaan naar de andere EU-lidstaten, terwijl de Britten andersom veel agri- en foodproducten importeren uit landen als Nederland, Italië en Frankrijk. De organisatie zegt dat boeren niet de prijs mogen betalen van ‘internationale politiek’. Pesonen verwacht dat onderhandelingen met de andere EU-lidstaten binnen 2 jaar afgerond zijn, conform het Verdrag van Lissabon.

Beheer
WP Admin