De oogst van het zeewier is nu nog bescheiden met 4 kilo per dag, maar de onderzoekers zien grote mogelijkheden.<br /><em>Foto: Waddenwier</em> AlgemeenNieuws

Zeewier met truffelsmaak in de schappen

Op Texel ligt vanaf nu inlandse zeesla in de winkelschappen.

Het bedrijf Waddenwier, nu nog onderdeel van het Zilt Proefbedrijf op Texel, levert de zeegroente in gedroogde vorm. Er is vraag naar vanuit het hele land, aldus onderzoeker Reinier Nauta, vooral vanuit de vishandel. Zeesla heeft een pikante smaak die aan truffels doet denken, vandaar de naam truffelwier.

Grote toekomstmogelijkheden

Waddenwier heeft een methode ontwikkeld voor productie op land, in betonnen bakken. De eerste productieunit meet 24 kubieke meter en produceert 4 kilo zeesla per dag (uitlekgewicht). De teelt gebeurt in Noordzeewater dat gefilterd wordt aangevoerd, aangevuld met meststoffen. Er kan dagelijks worden geoogst en het gewas groeit ook in de winter door.

Nauta ziet grote toekomstmogelijkheden voor zeesla. Het plantje zou bijzondere stoffen bevatten die van nut kunnen zijn in cosmetische producten, in de voeding, en als meststof. Proeven op het Zilt Proefbedrijf wijzen uit dat bemesting met extract van zeesla de zouttolerantie van landbouwgewassen drastisch kan verhogen, aldus Nauta.

De zeesla wordt geteeld in betonnen bakken met water uit de Noordzee.

Foto: Waddenwier

Beheer
WP Admin