<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenNieuws

Vlees en zuivel goedkoper, aardappelen beter betaald

De consumentenprijzen van varkensvlees en zuivel lagen in april duidelijk lager dan het jaar ervoor. De prijzen van aardappelen, eieren, groenten en fruit lagen dan weer een stuk hoger dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De grootste prijsstijging was in de categorie voedingsmiddelen zichtbaar bij aardappelen, die 28% meer opleverden. Voorgaande maanden lagen prijzen meer dan 30% boven het niveau van 2015. Er was ook een grote prijsstijging van 12% zichtbaar bij eieren. Groenten en fruit leverden respectievelijk 8 en 4% meer op.

Verschillende vleessoorten

In het vleessegment is het verschil tussen de verschillende vleessoorten groot. Varkensvlees werd verkocht voor 2,2% lagere prijzen. Rund- en kalfsvlees bleven ongeveer gelijk in prijs terwijl prijzen voor pluimveevlees ruim 3% zijn toegenomen. De eerste paar maanden was het prijsverschil van pluimveevlees met een jaar eerder nog wat groter.

In het zuivelcomplex daalde de prijs van boter met 6,3% het hardst. Kaas en kwark daalde zowat 5% in prijs terwijl de prijs van verse volle melk 4,2% daalde. Houdbare melk, verse halfvolle melk en yoghurt daalden wat minder in prijs.

De prijs van brood daalde 1% terwijl bloem en andere granen juist 4,5% beter werden betaald. De gemiddelde prijs van voedingsmiddelen is in april 1,2% toegenomen. Daarmee gaat de categorie in tegen de trend, want prijzen zijn in heel Nederland ongeveer gelijk gebleven aan een jaar eerder.

Aankopen uitstellen

Als prijzen gaan dalen is dat een probleem voor de economie, onder meer omdat consumenten aankopen kunnen gaan uitstellen. Bij voeding speelt dat effect geen rol. De lage inflatie betekent wel dat de rente vermoedelijk nog even laag blijft. De Europese Centrale Bank heeft als doelstelling een inflatie van onder maar dichtbij 2% te handhaven.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin