Home

Nieuws 909 x bekeken

Start-ups presenteren innovatieve landbouwideeën

Boerderijen in kantoorgebouwen, elektrisch geladen water in plaats van pesticiden: op de campus van Wageningen UR vochten 'start-ups' in de agri- en foodwereld uit binnen- en buitenland twee dagen lang met hun innovatie-ideeën om de aandacht van rijke investeerders. Het F&A Next evenement moet de Nederlandse innovatiekracht versterken.

Algenshakes, boerderijen in kantoorgebouwen, batterijen op zeezout en met bliksemschichten geladen water als alternatief voor pesticiden. Het is maar een greep uit de vele ideeën die start-upbedrijven woensdag en donderdag presenteren tijdens het eerste F&A Next evenement op de campus van Wageningen UR.

Initiatief van onder meer Rabobank en Anterra Capital

Een evenement dat innovators en investeerders samen moet brengen. Het evenement is een initiatief van onder meer de universiteit, Rabobank en Anterra Capital, het grootste in food & agri gespecialiseerde investeringsfonds wereldwijd. Meer dan 150 start-ups meldden  zich aan uit binnen- en buitenland. Ze hebben namen als VitalFluid, Vertical Farms, AlgaeFactory of Dr Ten.

Een enkel bedrijf heeft al een 'track-record'. Zo wil het zuivelbedrijf Smart Dairy kennis en kunde verspreiden binnen een franchiseformule waarbij boeren technologie en ondersteuning krijgen. Al 200 Indiase boeren sloten zich erbij aan. De eerste fase kostte 4 miljoen en wordt door de man achter het bedrijf, Peter Paul Coppes, en een serie investeerder opgebracht. Voor de tweede fase, uitbreiding in India maar ook expansie naar Kenia.

Banklening moeilijk voor start-ups door onbewezen technologieën

Hoewel hun verhalen verschillen, hebben ze één ding gemeen: ze zijn klein en willen groot worden. Ze ontberen geld. start-ups zijn vaak gebaseerd op onbewezen technologieën of ideeën. Het risicoprofiel is hoog en dus is een bancaire lening niet of niet volledig voorhanden. start-upss hebben investeerders nodig. Het liefst 'angel investors', investeerders die geld uitlenen tegen geen of weinig rente en de hoofdsom nauwelijks terugverwachten.

Innovatie nodig vanwege wereldvoedselvraagstuk

Bestuurslid Berry Marttin van de Rabobank vindt evenementen zoals F&A Next van groot belang. De wereld staat volgens de Braziliaan voor een groot vraagstuk. De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar voedsel. Tegelijk is landbouwgrond beperkt en is de consument steeds meer gericht op gezonde voeding en een gezond milieu.

De wereld heeft al met al ondernemers nodig om innovaties om te zetten in praktische oplossingen. Rabobank, dat ook investeert in Anterra Capital, wil wereldwijd de nummer 1 zijn in de kredietverlening van boeren en agribusiness. Wageningen UR wil de beste landbouwuniversiteit ter wereld zijn: de kraamkamer van nieuwe ideeën met om de campus heen kleine innovatieve bedrijven van ex-studenten.

De wereld heeft al met al ondernemers nodig om innovaties om te zetten in praktische oplossingen.

Martijn van Dam

Met het evenement staat Nederland als agroland op de kaart. Geen wonder dus dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) tijd vrijmaakte in zijn agenda om op het evenement een tweetal prijzen voor goede pitches uit te rijken. Pitches spelen een centrale rol. Het begint met de 'elevator-pitch', waarbij de ondernemer een minuut krijgt om zijn verhaal te verkopen. Slaagt het gesprek, dan mag de ondernemer naar de volgende ronde om 5 of 10 minuten zijn verhaal te doen, hopend op een businesskaartje.

Op zoek naar de agrarische Google of Apple

In Wageningen lopen goudzoekers uit onder meer de VS, Canada, Duitsland en Nigeria, maar ook vertrouwde Nederlandse investeerders als Robeco en Brabant Ontwikkelingsmaatschappij zijn van de partij. Op zoek naar de agrarische Google of Apple vuren ze een spervuur aan vragen op de ondernemers af. Wanneer kan het product vermarkt worden? Is er een 'proof of concept'?

Maar een klein deel dan de start-ups overleeft. De ideeën leven niettemin vaak voort in weer nieuwe start-upss of worden overgenomen in de bedrijven waarin mislukte ondernemers gaan werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.