Mineralenconcentraat.</p> <p><em>Foto: Peter Roek</em> AlgemeenNieuws

EC wil normen mineralenconcentraat best aanpassen

Mits de lidstaten ermee akkoord gaan, is de Europese Commissie best bereid de normen voor stikstof- en fosfaatgehalte te verlagen om mineralenconcentraat te erkennen als kunstmestvervanger.

Dat zegt meststoffenspecialist Eric Liegeois van de Europese Commissie op een bijeenkomst van Meststoffen Nederland over de nieuwe Europese meststoffenverordening.

Om als vloeibare meststof te mogen worden aangemerkt, moet een stof minimaal 2% stikstof of fosfaat hebben. Dit terwijl de mineralenconcentraten die in Nederland uit dierlijke mest worden gemaakt een stikstofgehalte hebben van 1%. “Als er een redelijk voorstel ligt en andere lidstaten ondersteunen dit, dan wil de Commissie hier best naar kijken”, zegt Liegeois.

Meststof verder indampen

De meststoffenspecialist vindt dat de producenten ook kunnen zorgen dat het stikstofgehalte hoger wordt door de meststof verder in te dampen of door een mengmeststof te maken door kunstmest toe te voegen. “Het is niet de bedoeling dat in de meststoffenverordening allemaal verschillende categorieën meststoffen komen die erkend worden.” Voor erkenning moeten de stoffen voldoen aan de voorgestelde normen, voegt Liegeois eraan toe.

Verhogen mineralengehalte

De producenten van mineralenconcentraat zijn al bezig om te kijken hoe ze het mineralengehalte kunnen verhogen, reageert Wiebren van Stralen, LTO-beleidsadviseur mest & milieu. “Het toevoegen van kunstmest of vloeibare meststof aan het concentraat zou kunnen, maar dat is echt een second best optie. Verder indampen kan ook, maar dan moet je goed kijken naar de kostenefficiëntie. Dit kost namelijk veel energie.”

Enkele mestverwerkingsinstallaties, zoals die van Groot-Severt in Beltrum gebruiken een speciale techniek om ammonium uit de mest te halen, waardoor het stikstofgehalte in het mineralenconcentraat wel aan de norm van 2% voldoet. Van Stralen: “We zetten in op beide sporen: in het veld wordt geprobeerd het stikstofgehalte te verhogen, terwijl in Brussel wordt geprobeerd de norm te verlagen, zodat mineralenconcentraat wordt geaccepteerd.”

‘Kunstmest toevoegen biedt geen voordeel’

Kees Langeveld, bestuurslid van Meststoffen Nederland, reageert dat het toevoegen van kunstmest aan mineralenconcentraat kan, maar dat het niet echt voordelen biedt. “Als je dierlijke mest gaat verwerken om af te komen van de mineralen, kan het beter verwerkt worden tot ammoniumsulfaat. Dat kan als grondstof worden geleverd aan de kunstmestindustrie”, zegt de directeur van ICL Fertilizers.

Lees alles over mest in het Boerderij-mestdossier

Beheer
WP Admin