<em>Foto: Michel Velderman</em> AlgemeenNieuws

Analisten verwachten koersstijging ForFarmers

Beursanalisten van Rabobank, ABN Amro en SNS Securities verwachten dat het aandeel ForFarmers de komende 6 tot 12 maanden ruim boven de huidige koers van circa €6,50 uitkomt. Alle 3 geven een koopadvies. Analist Maarten Bakker van ABN Amro is met een koersdoel van €8,25 het meest optimistisch.

ForFarmers vormde zichzelf de laatste jaren om van boerencoöperatie tot een bv die voor het grootste deel eigendom is van een coöperatie. De certificaten ForFarmers zijn vrij verhandelbaar op een speciaal platform dat wordt gemanaged door Van Lanschot Bankiers, maar op 24 mei stapt het bedrijf over naar Euronext in Amsterdam.

De analisten denken dat het aandeel ForFarmers om diverse redenen aantrekkelijk is voor beleggers. “De resultaten van het bedrijf zijn niet zo cyclisch gedreven als bij veel andere bedrijven”, aldus Bakker. “De markt voor veevoer is relatief stabiel. Schaalgrootte is steeds belangrijker om grote boeren te bedienen, en ForFarmers is de grootste.”

Dividentrendement

Patrick Roquas van Rabobank ziet een goede vrije kasstroom en bereidheid bij het management dividend uit te keren. “Het dividendrendement van zo’n 4,5% ligt duidelijk hoger dan het gemiddelde op de Euronext, van zo’n 2% tot 3%.” Bakker en Roquas beiden denken dat de onderliggende groei beperkt is, maar de winstgevendheid goed.

Roquas noemt ook het goede vooruitzicht voor de agrarische sector. “De grondstoffenboom van 2008 is wel voorbij en een deel van de eindmarkten van ForFarmers (veehouderij, red.) zitten in lastig vaarwater, maar de wereldbevolking groeit en de vraag naar dierlijke eiwitten daarmee ook. De vooruitzichten van de sector zijn daarmee positief.”

‘Geen enkel bedrijf op beurs lijkt op ForFarmers’

Roquas geeft een koersdoel af van €7,30. “Het is wel lastig een waarde te bepalen”, aldus Roquas, “omdat geen enkel bedrijf op de beurs op ForFarmers lijkt.” Uiteindelijk koos Roquas voor een bekende som, waarbij de waarde van alle uitstaande aandelen plus nettoschuld is gedeeld door de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen.

‘Management begrijpt waar verbeterd moet worden’

Gerard Rijk van SNS Securities ging het aandeel als eerste volgen en komt tot een volgens hem daarom meer gewogen koersdoel van €7. “Het management begrijpt waar verbeterd moet worden. De productiviteit in het Verenigd Koninkrijk moet omhoog en in Duitsland en België moet ForFarmers kritische massa ontwikkelen.”

Volgens Rijk is een recente deal waarbij ForFarmers in heel West-Europa producten van Nutreco-dochter Trouw Nutrition gaat vermarkten heel belangrijk. “Het is goed dat ForFarmers niet alleen mengvoer en advies maar ook premixen en speciaalvoer kan aanbieden.”

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin