Onkruidbestrijding met glyfosaat in wintertarwe.<br /><em>Foto: Mark Pasveer </em> AlgemeenNieuws

‘Vertrouw oordeel instituten over glyfosaat’

We moeten geen wantrouwen in het leven roepen tegenover instituten die gewasbeschermingsmiddelen toetsen. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Hij reageert hiermee op kritiek van GroenLinks en Partij voor de Dieren dat de staatssecretaris glyfosaat opnieuw voor 10 jaar wil toelaten.

Mogelijk kankerverwekkend

De partijen willen het middel maximaal voor 1 jaar toelaten, tot het Europees Chemicaliën Agentschap (Echa) het middel heeft beoordeeld. Van Dam wil dat de Europese Unie het middel voor 10 jaar toelaat (in plaats van de standaardperiode van 15 jaar) en zal de toelating intrekken als uit het Echa-onderzoek blijkt dat het middel kankerverwekkend is.

Verbod op basis van voorzorgsprincipe

De linkse partijen vinden dit geen goed besluit en willen een verbod op basis van het voorzorgsprincipe. Van Dam wil dit niet en zegt dat de Europese voeselveiligheidsautoriteit Efsa, het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung het middel hebben beoordeeld en allemaal geconcludeerd hebben dat het middel toelaatbaar is. Het internationaal agentschap voor kankeronderzoek (IARC) heeft glyfosaat op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen gezet.

‘Alternatieven glyfosaat nog schadelijker’

Van Dam zegt dat wachten met een toelating tot het Echa-rapport er is, geen optie is omdat dit te lang duurt. De Europese Commissie moet voor eind juni een beslissing nemen. De beslissing is al eerder uitgesteld vanwege de impasse. Van Dam wijst erop dat een boer dan op zoek moet naar alternatieven voor het middel en dat deze middelen niet per definitie beter zijn dan glyfosaat.

Die waarschuwing gaf ook secretaris-generaal Pekka Pesonen van de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca woensdag op het Europese congres voor de biologische landbouw. Hij zei dat een verbod op glyfosaat in eerste instantie goed lijkt, maar dat de alternatieven schadelijker zijn dan glyfosaat.

Copa-Cogeca: teelten in gevaar bij verbod glyfosaat

Copa-Cogeca heeft in een brief aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om uitdrukking te geven aan de zorg over een mogelijk verbod op de onkruidbestrijder. Volgens Pesonen is glyfosaat een essentieel onderdeel van het middelenpakket voor de boer. Het wordt in praktisch alle lidstaten gebruikt. Hij zegt dat de teelt van granen, fruit, wijndruiven en olijven in gevaar komt door een verbod op het middel.

Daar komt nog bij dat boeren uit landen buiten de EU een voordeel krijgen als zij het middel wel mogen gebruiken en de Europese boeren niet, aldus Pesonen.

Beheer
WP Admin