LTO Nederland-voorman Albert Jan Maat is er niet blij mee dat LTO-Varkenshouderij een eigen en afwijzende koers vaart rond internationale vrijhandel, om precies te zijn bij het TTIP-vrijhandelsoverleg.<em><br />Foto: Koos Groenewold</em> AlgemeenNieuws

LTO intern verdeeld over TTIP: ‘Calimero-gedrag’

LTO-Varkenshouderij heeft zich bij de tegenstanders van TTIP geschaard. LTO Nederland is daar niet blij mee en noemt het ‘Calimero-gedrag’.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is er niet blij mee dat LTO-vakgroep Varkenshouderij zich heeft aangesloten bij een anti-TTIP-collectief. Handelsbeleid is een competentie is van LTO Nederland, aldus Maat, die een oproep onderhandelingen te staken ‘Calimero-gedrag’ noemt: “De Nederlandse landbouw heeft juist baat bij een handelsakkoord, mits dat goed in elkaar zit.”

Vandaag werd bekend dat een serie boerenorganisaties, vakbond FNV en Milieudefensie zich samen gaan verzetten tegen TTIP, een voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS. Onder de agrarische organisaties zijn alle agrarische vakbonden en dus één van de 15 vakgroepen van LTO, namelijk de vakgroep Varkenshouderij. Maat nam de kwestie nog dezelfde dag op met diens voorzitter Eric Douma.

‘Calimero-gedrag’

“Ik snap niet dat een sector die 70 procent van haar producten exporteert, zelfs niet wil dat wordt onderhandeld over een handelsdeal”, aldus Maat. “Dergelijk Calimero-gedrag past niet bij de Nederlandse landbouw, die sterk is en zelfvertrouwen moet uitstralen. De EU en VS kunnen samen juist een hoge standaard voor de wereld zetten. De deal biedt ook kansen voor bijvoorbeeld de zuivel en uitgangsmateriaal.”

LTO-Pluimveehouderij eerder al kritisch op TTIP

LTO-vakgroep Pluimveehouderij ondertekende eerder een brief waarin een serie partijen hun zorgen over TTIP uitten. De vakgroep zat aan tafel met het collectief, maar zag af van deelname. “We willen niet bij een pure anti-beweging zitten”, aldus voorzitter Eric Hubers.

Hubers is wel bezorgd dat door een handelsdeal een ongelijk speelveld ontstaat. “Voor ons is het belangrijk dat de VS straks geen producten naar de EU mag uitvoeren, die zijn gemaakt op een manier die hier niet is toegestaan.”

Hubers erkent dat binnen LTO wel druk is uitgeoefend. “Maar wij drukken ook terug en het was ons eigen besluit. We hebben vertrouwen in de kracht van de LTO-lobby in Brussel.” Een gelijk speelveld ook de eerste inzet van de LTO-lobbyisten, aldus Maat. Hormoonvlees bijvoorbeeld, zal volgens Maat nimmer in de EU worden toegelaten.

Maat: anti-TTIP-groep te negatief over voedselstandaarden VS

Tegelijkertijd noemt Maat de suggestie van de anti-TTIP-groep dat de VS geen of heel lage standaarden kennen ‘op zijn minst een vertekening’. “De voedselveiligheid is in de VS zeker zo goed geborgd als in de EU. Als we kijken naar andere factoren, zoals dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden, dan beweegt de VS naar ons toe.”

Albert Jan Maat: ‘De voedselveiligheid is in de VS zeker zo goed geborgd als in de EU’

Beheer
WP Admin