<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenNieuws

Investeerders eisen stop op antibiotica veeteelt

54 van de grootste institutionele investeerders ter wereld, die samen 1.410 miljard dollar in beheer hebben, eisen van grote Amerikaanse en Britse fastfood- en restaurantbedrijven dat het gebruik van antibiotica bij de productie van het door hen ingekochte vlees wordt uit gefaseerd.

De 54 grote investeerders eisen van grote fastfood- en restaurantbedrijven dat bij het vlees dat zij inkopen, antibiotica bij de productie ervan wordt uitgebannen. “De wereld is aan het veranderen, de regels voor het gebruik van antibiotica worden aangetrokken en de consument wil steeds minder voeding uit fabrieksboerderijen. Als stewards van deze voedingsbedrijven en verantwoordelijke investeerders willen we zowel de volksgezondheid als de waarde voor de aandeelhouders beschermen”, zegt Jeremy Coller van Coller Capital, initiatiefnemer voor de brief en zelf een verklaard vegetariër.

‘80% antibiotica gaat naar veehouderij’

Volgens de verklaring gaat 80% van alle in de VS gebruikte antibiotica naar de veeteelt. Tegen antibiotica resistente infecties kunnen de wereld tegen 2050 100 biljoen dollar kosten aan verloren output. “Als we het onverantwoorde gebruik niet aanpakken, dan komen zowel de gezondheid van de mens als de opbrengsten voor de investeerders in gevaar. Deze grote voedingsbedrijven spelen een sleutelrol in de portefeuilles van onze pensioenfondsen en spaarrekeningen. Het is dus gewoon goed risicomanagement om hen te vragen hoe ze aan deze uitdaging denken te voldoen.” De verklaring geeft het voorbeeld van de vogelgriep-epidemie die de Amerikaanse pluimveehouderij bij een omzet van 50 miljard dollar 3,3 miljard dollar heeft gekost.

‘Als we het onverantwoorde gebruik van antibiotica niet aanpakken, dan komen zowel de gezondheid van de mens als de opbrengsten voor de investeerders in gevaar.’

McDonalds

De oproep is onder meer gericht aan McDonalds, Domino’s Pizza, de grootste Britse horecaketen Wetherspoon en The Wendy’s Company. Volgens een woordvoerder van Domino’s gebruiken haar vleesleveranciers alleen antibiotica als dat noodzakelijk is om gezondheidsredenen en niet om ziekten te voorkomen. De toepassing gebeurt bovendien altijd door of onder toezicht van een dierenarts. “We moedigen onze leveranciers ook aan om het gebruik van antibiotica voor therapeutische doeleinden verder terug te dringen.” McDonalds heeft voorlopig alleen verklaard dat het de brief heeft ontvangen.

Fabriekslandbouw

Initiatiefnemer Jeremy Coller wil met de actie zijn persoonlijke opvattingen over het eten van vlees combineren met zijn zakelijke activiteiten als beheerder van een private equity fonds, vertelt hij in de Financial Times. Zijn eigen fonds, Coller Capital, beheert 17 miljard dollar aan investeerdersgelden. Coller heeft een eigen instelling, Fairr ofwel Farm Animal Investment Risk and Return, die de financiële wereld wil waarschuwen voor de risico’s die de grootschalige ‘fabriekslandbouw’ met zich mee brengt voor investeerders. Coller is er nu in geslaagd veel van zijn collega’s aan zijn kant te krijgen en samen de grote voedings- en horecaketens aan te schrijven. “Terwijl actievoerders voor gezond eten, het welzijn van de dieren en milieuzaken allemaal al problemen in ‘factory farming’ naar buiten hebben gebracht, bleven de investeerders tot nu toe aan de kant staan.”

Volgende doel: dierenwelzijn aankaarten

Coller stelt daarbij dat het gebruik van antibiotica pas het eerste onderwerp is dat hij bij zijn collega’s onder de aandacht probeert te brengen. Zijn volgende doel is nu om het welzijn van dieren op de agenda te krijgen bij de PRI, een door de VN gesteund netwerk van fondsmanagers die bij hun investeringsstrategie duurzaamheid voorop laten staan.

Beheer
WP Admin