Nout Wellink, oud-centralebankpresident.<em><br />Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Wellink: kamikazepiloten ECB gaan te ver

De Europese Centrale Bank (ECB) gedraagt zich als een kamikazepiloot en gaat veel te ver in zijn strijd tegen deflatie. Dat zei oud-centralebankpresident Nout Wellink donderdag in het tv-programma Nieuwsuur.

Wellink reageerde op de stappen die de ECB eerder op de dag zette in een poging de matige groei en inflatie in de eurolanden aan te jagen. Volgens de voormalige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de ECB de verkeerde diagnose voor de situatie in de eurozone en wordt daardoor het verkeerde medicijn toegediend.

‘Geen sprake van deflatie’

“De ECB gaat echt te ver”, stelde Wellink. “Ze vechten tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Maar daarvan is geen sprake.” Hij vergeleek de centrale bank onder leiding van Mario Draghi met een kamikazepiloot. “Die gaat ook recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met de neveneffecten.”

Wellink wees op de spaarrente, die bijzonder laag is door het ruime monetaire beleid van de ECB. “Spaarders worden onzeker, terwijl het beleid juist vertrouwenwekkend zou moeten zijn. Bovendien worden de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeraars onderuit gehaald.”

Beheer
WP Admin