Martijn van Dam<br /><em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Van Dam: EU-steunpakket niet goed ingezet

De Europese lidstaten hebben de steun voor boeren niet verstandig ingezet, zegt staatssecretaris Martijn van Dam. Vorig jaar kregen de lidstaten €420 miljoen naar eigen inzicht te besteden voor melkveehouders en varkenshouders die lijden onder de slechte marktsituatie.

Van Dam stuurt er als voorzitter van de raad van Europese landbouwministers op aan om een nieuw steunpakket te richten op structurele verbeteringen, en niet op directe steun aan boeren.

Geen directe steun

Dat zei de staatssecretaris woensdag in overleg met de Tweede Kamer over de landbouwraad, die maandag wordt gehouden in Brussel. De marktsituatie moet verbeteren, zegt Van Dam. En dat lukt niet door de boeren een paar honderd euro in de hand te geven. “Dat is niet een oplossing voor bedrijven die op omvallen staan. Dat geeft een maand verlichting, maar na die maand zijn de prijzen nog steeds net zo laag. Het is beter om het geld structureel in te zetten. In de Europese Unie is de vorige keer het geld niet op de meest verstandige manier ingezet. Het feit dat we nu weer praten over een steunpakket, is daarvan een bewijs.”

Steunpakketten

Hoeveel geld de Europese Commissie heeft voor steun is nog niet duidelijk. Volgens Van Dam ligt er nog ongeveer €300 miljoen aan superheffingsgelden. Het is moeilijk binnen de landbouwbegroting geld te vinden voor aanvullende steunpakketten.

Veel lidstaten hebben ideeën geopperd om het overaanbod in de varkenshouderij en de zuivel uit de markt te halen. Een van de suggesties daarbij is om te komen tot een vrijwillige, financieel ondersteunde productieverlaging. Zowel Duitsland als Frankrijk voelen daarvoor. Van Dam wil voorkomen dat lidstaten met nationale maatregelen de vrijheid krijgen hun eigen producenten te bevoordelen, ten opzichte van buitenlandse boeren.

De Franse landbouwminister Stephane Le Foll is ondertussen aan het lobbyen voor zijn plan. Le Foll spreekt onder andere met zijn Duitse collega Christian Schmidt en hij heeft later deze week een gesprek met Van Dam. Frankrijks dringt onder meer aan op verhoging van de interventieprijzen, iets wat zijn Duitse collega Schmidt niet ziet zitten, evenmin als Van Dam.

Beheer
WP Admin