<em>Foto: Koos Groenewold</em> AlgemeenNieuws

PvdA wil vleestaks

De overheid moet de vleesconsumptie ontmoedigen door de bij voorbeeld invoering van een vleestaks. Dat zegt de PvdA in een schriftelijke gedachtewisseling met het kabinet over het voedselbeleid.

De opstelling van de PvdA is opmerkelijk, omdat fractievoorzitter Diederik Samsom vorig jaar nog zei dat zijn partij nog niet toe is aan de vleestaks.

Samsom betoogde tijdens zei in september tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer dat hij persoonlijk   vindt dat een vleestaks moet worden ingevoerd. “Ik heb alleen mijn eigen partij daar nog absoluut niet van kunnen overtuigen.”

Nu zegt de fractie dat de consumptie van groente, fruit, vezelrijke gewassen en plantaardige eiwitten beter is dan de consumptie van vlees en andere dierlijke producten. Om de vleesconsumptie te ontmoedigen kan de vleestaks worden ingezet.

Als het aan de PvdA ligt, krimpt de veehouderij als gevolg van de verminderde consumptie. De partij is het eens met het kabinetsstandpunt dat alternatieven voor dierlijke eiwitten noodzakelijk zijn voor een houdbaar voedselsysteem.

CDA: beleid samenraapsel van bestaand beleid

Het CDA stelt in de schriftelijke gedachtewisseling dat het kabinetsbeleid lijkt op een samenraapsel van bestaand beleid. Het voedselbeleid zou – als het kabinet dat echt van belang vindt – ook een belangrijker positie moeten krijgen in de begroting, zegt de partij. Voedselzekerheid moet een vitaal economisch en veiligheidsbelang zijn, vindt het CDA, zoals dat ook geldt voor telecommunicatie en infrastructuur. De positie van de primaire producenten is daarbij cruciaal en de staatssecretaris moet werk maken van zijn stelling dat die producenten een fatsoenlijke prijs verdienen. Dat moet ook tot uiting komen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid in de Europese Unie.

PvdA: volksgezondheid koppelen aan voedselbeleid

De PvdA zegt dat het kabinet het voorzitterschap van de Europese Unie moet aangrijpen om volksgezondheid nadrukkelijker te koppelen aan het voedselbeleid. De fractie wil van het kabinet weten waar de Wet dieraantallen en volksgezondheid blijft. Dat wetsvoorstel is 2 jaar geleden ter consultatie openbaar gemaakt. Sindsdien is het voorstel in de schoot van het kabinet verborgen.

Het is volgens de PvdA van het grootste belang dat de wet zo snel mogelijk behandeld wordt, “om daarmee belangrijke stappen te kunnen zetten om de negatieve gevolgen van de Nederlandse veehouderij voor de volksgezondheid te beperken”.

‘Exportgroei niet het hoogste doel’

Zij willen echter benadrukken dat exportgroei niet tot elke prijs het hoogste doel is. Volksgezondheid, milieu en maatschappelijke acceptatie zijn wat betreft de leden van de PvdA-fractie eveneens van groot belang.

De PvdA ziet het belang van de agro-foodsector voor de Nederlandse economie, maar gelooft niet dat export van landbouwproducten het hoogste doel is. Export van kennis op gebied van voedsel en minder de verkoop van bulk, dient prioriteit te hebben.

Beheer
WP Admin