<em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenNieuws

Onderzoek naar meststoffen uit riool

Promovenda Anna Casadellà heeft een membraan ontwikkeld waarmee de meststoffen kalium en ammonium uit verdunde urine kan worden gehaald. De methode staat beschreven in een proefschrift die de Spaanse op 1 april verdedigt.

Kunstmest is belangrijk voor de landbouw, maar wanneer de meststoffen in oppervlaktewater terechtkomen, kan dit voor milieuproblemen zorgen. Het zou volgens Casadellà ideaal zijn wanneer de schaarse meststoffen bij waterzuivering kunnen worden teruggewonnen voor de landbouw. Hiervoor is een speciaal membraam nodig dat filtert op de meststoffen.

Selectieve membranen

Het lichaam zit vol cellen met dergelijke “selectieve membranen”. Met kennis over deze membranen heeft de onderzoekster een synthetisch membraan ontwikkeld. Ze zette hiervoor een lab op bij waterinstituut Wetsus. De onderzoekster ontwikkelde mengsel van het mineraal clinoptiloliet en een polymeer, dat in proefopstelling 60 procent van alle kali en 80 procent van het ammonium uit verdunde urine haalt.

Goedkope optie

Het mineraal is goedkoop, aldus Casadellà, en daarmee een aantrekkelijke optie voor waterzuiveraars. Het is alleen op kleine schaal getest. “Mijn werk laat zien dat het principe werkt”, vertelt Casadellà. “De volgende stap is de techniek implementeren.”

De Spaanse promoveert als eerste aan de Friese campus van de RUG. In 2011 zijn twintig promovendi gestart met een project, allen bij een Friese kennisinstelling.

Beheer
WP Admin