<em>Foto: Hans Prinsen</em> AlgemeenNieuws

‘Mest verdient herwaardering’

Mest verdient herwaardering, het is nu te veel een anoniem product. Dat is een van de conclusies van het Nationaal Mestcongres dat dinsdagmiddag in Papendal werd georganiseerd door Boerderij.

Veehouders zijn nog veel te weinig bezig met de kwaliteit van de mest die ze afzetten, zeggen Hans Huijbers van ZLTO, Hans Verkerk van Cumela en Lubbert van Dellen van VLB.

‘Mest als het zwarte goud is een mythe’

Niet dat er zoveel geld is te verdienen met mest. Integendeel. Mest als het zwarte goud is een mythe, volgens verschillende sprekers. Wel verdient het een andere blik. Veehouders zien mest nog altijd alleen maar als iets waar ze van af moeten.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers: “Verdiep je in de afnemer. De akkerbouwer wil zeker weten dat hij krijgt wat hij koopt, die zit al in de fase van de precisielandbouw.” Hij daagt veehouders uit om gehaltes van mest die ze kwijt willen te garanderen. “Teken voor een maximale marge van tien procent.” De intermediair zou dan moeten tekenen voor verantwoorde afzet. Huijbers roept intermediairs op om een certificeringssysteem op te zetten.

Analyses

Hans Verkerk, namens Cumela, onderstreept dat boeren te weinig weet hebben van de wensen van afnemers. “Iedere leverancier van grondstoffen levert analyses mee. Dat is in de veehouderij nog ver te zoeken.” Verkerk ging niet in op de oproep om een kwaliteitssyteem op te zetten.

Volgens Lubbert van Dellen is er grote behoefte aan organische meststoffen in akkerbouwgebieden in Frankrijk en Duitsland, maar matcht het aanbod niet altijd met de vraag. Dat zit soms in heel simpele technische zaken. Zo is de gedroogde mest vaak nog te dun voor kunstmeststrooiers, maar te dik voor de stalmeststrooiers die boeren daar hebben.

‘Mestverwerking wordt steeds belangrijker’

Mestverwerking zal alleen maar belangrijker worden, is een andere conclusie op het congres. Dat de melkveestapel gedwongen krimp te wachten staat, doet daar niks aan af. Volgens Ruud Tijssens van Agrifirm is een verwerkingscapaciteit nodig van 55 miljoen kilo, dat is 11 miljoen kilo meer dan er nu is. Volgens Oene Oenema van de Wur moet het zelfs mogelijk naar 70 miljoen kilo. Daarnaast is stikstof een groeiend probleem, onder meer door de veranderde norm in zandgebieden met derogatie.

Het mestverwerkingsfonds van de gezamenlijke veevoerindustrie waarvan Tijssens voorzitter is, voorziet nog binnen twee jaar 7 miljoen extra verwerkingscapaciteit. Dan blijft evengoed nog een probleem over van 4 miljoen kilo.

‘Wispelturige overheid’

Volgens Van Dellen is de wispelturige overheid een voorname bron van zorg bij financierders. Die vragen een relatief hoge rentabiliteit van projecten in de veehouderij, uit angst dat volgend jaar de regels weer anders zijn, waardoor verdienmodellen er weer heel anders uitzien.

 

Lees en bekijk de fotoreportage: Nationaal Mestcongres toont urgentie mestprobleem

Beheer
WP Admin