Een met behulp van een cameraval door Alterra gefotografeerde goudjakhals. Dit hondachtige dier is in opmars naar Noordwest-Europa. <br /><em>Foto: Alterra</em> AlgemeenNieuws

Jakhals op Veluwe gesignaleerd

Op de Veluwe is een goudjakhals gezien en gefotografeerd. Deze hondachtige vreet klein wild, vogeleieren, fruit en afval. Het dier is in opmars naar onze contreien.

Dat meldt Alterra. De jakhals werd opgemerkt met behulp van een zogeheten cameraval, die wordt ingezet bij onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren. Zie de foto hiernaast.

Goudjakhals in opmars naar Noordwest-Europa

De goudjakhals kwam in Euopa oorspronkelijk vooral in Griekenland en op de Balkan voor, maar is nu bezig met een opmars naar het noorden en westen van Europa.  Het dier is eerder waargenomen en aangetroffen in Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen, de Baltische staten en Duitsland.

Hondachtige goudjakhals vreet klein wild, vogeleieren en afval

De goudjakhals is een hondachtige, die zich tegoed doet aan klein wild,  maar hij vreet ook ook vogeleieren, fruit en afval. “We weten nog niets over de oorsprong van het waargenomen dier”, zegt Alterra-onderzoeker Edgar van der Grift. “Het dier kan op eigen kracht ons land zijn ‘binnengewandeld’, maar het kan ook zijn dat het een ontsnapt of illegaal uitgezet dier is. Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden, zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven in de herkomst van dit dier.”

Beheer
WP Admin