Martijn van Dam - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van Dam wil fosfaat- én stikstofplafond uit derogatievoorwaarden

Niet alleen het fosfaatplafond, maar ook het stikstofplan worden uit de voorwaarden voor derogatie geschrapt, als het aan staatssecretaris Martijn van Dam ligt.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer over zijn inzet voor een nieuwe derogatie.

Door de invoering van het stelsel van verplichte mestverwerking moet er vanaf 2017 sprake zijn van evenwicht op de mestmarkt. De verplichte mestverwerkingspercentages zijn zodanig vastgesteld dat alle geproduceerde mest waar geen plaatsingsruimte voor is, wordt verwerkt. Van Dam vindt het daarom niet nodig om in de derogatiebeschikking een plafond op te nemen voor de stikstof- en fosfaatproductie. Als de Europese Commissie toch een productieplafond wil handhaven, wil Van Dam dat de verwerkte en geëxporteerde mest buiten dit plafond worden gehouden.

Overschrijding fosfaat- en stikstofplafond in 2016

In 2016 worden naar verwachting zowel het fosfaat- als het stikstofplafond overschreden. CBS verwacht in 2016 een fosfaatproductie van 177 miljoen kilo, 4,1 miljoen kilo meer dan het fosfaatplafond. Met een verwachte stikstofproductie van 507,5 miljoen kilo wordt het stikstofplafond met 3,1 miljoen kilo overschreden. De verwachting is dat het fosfaatreductieplan van de melkveehouderij ervoor zorgt dat beide plafonds in 2017 niet meer worden overschreden.

Mineralenconcentraat

Naast het verlengen van de bestaande derogatie voor meer gebruik van graasdiermest wil Van Dam ook innovatieve producten zoals hoogwaardige mineralenconcentraat boven de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest kunnen gebruiken. “Dat leidt tot vermindering van het gebruik van kunstmest en tot verruiming van de mogelijkheden voor de toepassing van dierlijke mest, aansluitend bij de aanpak voor een circulaire economie die de Europese Commissie heeft gepresenteerd”, vindt Van Dam.

Hoe het Nederlandse derogatieverzoek er precies uit gaat zien, ligt nog niet vast. Van Dam kijkt nog naar verzoeken voor alternatieve invulling van de derogatie zoals bijvoorbeeld ook andere gewascombinaties dan 80% grasland.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin