Martijn van Dam krijgt forse kritiek uit de Tweede Kamer. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Tweede Kamer gepikeerd over optreden Van Dam

Kamerleden van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SGP zijn gepikeerd over het optreden van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de staatssteunkwestie. Dat blijkt uit de negen pagina’s vragen die de partijen hebben gesteld over de staatssteunkwestie.

Veel van deze partijen zaten aan de onderhandelingstafel met Van Dam over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel op het moment dat Van Dam al informatie had over de ongeoorloofde staatsteun, maar deze informatie niet openbaar heeft gemaakt.

Kamerleden willen tot in detail opheldering van Van Dam

Kamerleden willen tot in detail weten wanneer Van Dam in Brussel heeft overlegd over het fosfaatrechtenstelsel en wanneer hij welke informatie heeft gekregen. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt op basis van de inlichtingenplicht van ministers en staatssecretarissen, artikel 68 van de Grondwet, alle memo’s, verslagen en e-mails van gesprekken die door de regering en ambtenaren gehouden zijn met de Europese Commissie over fosfaatrechten.

Kamer wil weten waarom Van Dam bezwaren Brussel niet eerder meldde

De Kamerleden willen weten waarom Van Dam de Kamer niet eerder heeft gemeld dat de Europese Commissie vindt dat het wetsvoorstel voor de invoering van fosfaatrechten in strijd is met de voorwaarden van geoorloofde staatssteun. Eurocommissaris Vestager heeft deze week gemeld dat hij Nederland op 7 juli hiervan op de hoogte heeft gebracht, maar Van Dam heeft dit pas op 6 oktober aan de Kamer gemeld. In de tussentijd heeft hij het wetsvoorstel fosfaatrechten naar de Kamer gestuurd ter behandeling, zonder te melden dat er mogelijk problemen waren met het staatssteunaspect hiervan.

Beheer
WP Admin