Spin-off internationale activiteiten JBS AlgemeenNieuws

Spin-off internationale activiteiten JBS

De Braziliaanse vleesreus JBS brengt alsnog zijn internationale activiteiten en de Braziliaanse kippenvleesactiviteiten apart naar de beurs in New York. Aandeelhouder en ontwikkelingsbank BNDES staakt haar verzet. De beursgang zal in de eerste helft van 2017 moeten plaatsvinden.

De geschatte opbrengst van $500 miljoen (€466 miljoen) zal volledig worden gebruikt om een enorme schuld te verlagen.De internationale activiteiten vallen vermoedelijk om fiscale redenen onder een Nederlandse BV. Het is onwaarschijnlijk dat ook management vanuit Nederland zal worden uitgevoerd. Het management van JBS zit nu in São Paulo. Topman Wesley Batista wordt voorzitter, terwijl de Braziliaan Gilberto Tomazoni CEO wordt, en de in New York gevestigde Russ Colani financieel directeur.

85% van de omzet van JBS

Bij JBS Foods International BV zit 85% van de omzet van JBS, die vorig jaar uitkwam op omgerekend €29,9 miljard. De onderneming is in de VS zowat even groot als in Brazilië en is een grote exporteur op markten als Rusland en de Golfstaten. Het moederbedrijf JBS SA houdt bij de beursgang 70% in vaste hand en houdt dus in de praktijk de controle over het bedrijf.

Onder de internationale activiteiten vallen onder meer een groot Amerikaans rundvleesbedrijf, goeddeels voortgekomen uit het vroegere Swift, en Pilgrim’s Pride, een van de grootste kipproducenten in de VS. In Europa is JBS eigenaar van de Britse kippenvleesproducent Moy Park, waar ook snackproducent Albert van Zoonen uit Schagen onder valt.

JBS SA blijft dagelijkse leiding uitvoeren

Het sterk op export gerichte Braziliaanse kipbedrijf Seara valt ook onder het te vormen bedrijf. JBS SA zal de dagelijkse leiding over het Braziliaanse rundvleesbedrijf blijven uitvoeren. Batista denkt dat de splitsing JBS zal helpen goedkoper geld te lenen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin