Foto: Hans Hut AlgemeenNieuws

Ruzie tussen ZLTO en Brabants provinciebestuur

De ruzie over het voorgenomen stikstofbeleid van de provincie Noord-Brabant en ZLTO is zo hoog opgelopen, dat de samenwerking is vastgelopen.

Huijbers stuurde ZLTO-leden een brief om zich te verantwoorden na beschuldigingen van de verantwoordelijk gedeputeerde in de media.

De ruzie is ontstaan nadat Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant het voornemen om het stikstofbeleid drastisch aan te scherpen, bekendmaakte. Dat was medio november. ZLTO reageerde daar woedend op. Volgens voorzitter Hans Huijbers brak verantwoordelijk SP-gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) eenzijdig het convenant Stikstof en Natura 2000 open zonder vooraankondiging. Van den Hout zei daarop dat hij wel degelijk in een eerder overleg genoemd heeft dit voornemen te hebben. Hij maakte op verzoek van lokale media de notulen van dat overleg openbaar. Daarop verscheen een artikel in het Eindhovens Dagblad, waarin stond dat Huijbers zijn verantwoordelijkheid als boerenvoorman niet zou hebben genomen en zou liegen.

Steunbetuigingen voor Huijbers

Van den Hout betichtte Huijbers in de Brabantse Staten en in de media hier ook al van. Hij nam de afgelopen weken in enkele tweets Huijbers en ZLTO op de korrel. Huijbers stuurde daarop alle ZLTO-leden een brief, waarin hij zijn rol in het conflict met de Brabantse gedeputeerde verantwoordt.

Volgens een woordvoerder van ZLTO heeft Huijbers steunbetuigingen ontvangen van ‘enkele honderden’ leden. De positie van Huijbers binnen de ZLTO zou niet ter discussie staan.

Hoe het conflict met het provinciebestuur en Van den Hout in het bijzonder moet worden opgelost, weet ZLTO nog niet. Helder is dat de samenwerking tussen GS en ZLTO in het stikstofdossier is vastgelopen.

Doelstellingen Natura 2000

GS willen dat verouderde stallen niet in 2028, maar al in 2020 voldoen aan de Verordening Stikstof. Boeren moeten dus investeren in aanpassingen die de uitstoot beperken of de stallen leeghalen.

Om de doelstellingen voor Natura2000 te halen, hebben de provincies Brabant en Limburg in 2010 een convenant gesloten met de Brabantse Milieufederatie (BMF), ZLTO, LLTB, Stuurgroep Dynamisch Platteland, Brabants Landschap, Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en Vereniging Natuurmonumenten.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin