Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Fosfaatreductieplan zuivel op springen

Het plan van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) voor fosfaatreductie staat op springen.

Dit blijkt uit reacties van een aantal zuivelbedrijven. Zorgen zijn er met name over de juridische houdbaarheid.

Ergernis over communicatie

Ook is er ergernis over de werkwijze binnen en communicatie door de NZO. “Vorige week meldde de NZO richting politiek dat er een akkoord was, terwijl dat niet zo was. Er was alleen een voorgenomen besluit. Nu is nog het wachten op een definitief plan”, aldus DOC-voorzitter Arjan Schimmel. Ook andere zuivelbedrijven, zoals DeltaMilk en A-ware wachtten nog op een definitief voorstel van de NZO, waarover gestemd moet worden.

‘Wij willen wel graag weten waar we mee instemmen’

“Wij willen wel graag weten waar we mee instemmen als de Tweede Kamer morgen (dinsdag 6 december, red.) over wetgeving gaat stemmen,” zegt voorzitter Henk Davelaar van DeltaMilk. Het feit dat andere organisaties, zoals NMV en ook de ZLTO, bedenkingen hebben, vereenvoudigt het beeld niet, vindt hij.

Dominante rol FrieslandCampina

Ook bij A-ware zijn er grote twijfels. “Als er een plan namens de zuivel moet komen, moet het juridisch wel goed dichtzitten,” aldus een woordvoerder van A-ware. Sommige zuivelbedrijven ergeren zich ook aan de dominante rol van FrieslandCampina bij de discussie over het fosfaatplan.

Beheer
WP Admin