Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Rechter vindt schade aan stal Someren hagelschade

De stormschade van een melkveehouder in Someren hoeft Interpolis niet te vergoeden.

Hagelschade, zo oordeelt de Rotterdamse rechtbank in een belangrijk proces over de geperforeerde staldaken van Theo Sonnemans. Daarvoor is de melkveehouder uit Someren (N.-Br.) niet verzekerd en dus wordt zijn claim van €50.000 tegen verzekeraar Interpolis (Achmea) afgewezen.

De zaak wordt door ZLTO betaald en begeleid en dient als soort proefproces. Nog eens circa 30 boeren liggen over de aard van de schade – die in de zomer ontstond tijdens ongekend noodweer – in de clinch met Interpolis en overwegen procedures.

‘Hagel is hagel’

Sonnemans en ZLTO overwegen volgende juridische stappen. De boerenorganisatie verwacht dat een aantal boeren Interpolis zal verlaten. Een kort geding tegen verzekeraar Aegon is al voorbereid, maar wordt pas ingediend na bestudering van deze zaak.

De rechtbank nam de redenering van de verdediging over. Die weet de schade aan een combinatie van storm en hagel. Maar de polisvoorwaarden sluiten een uitkering ook dan expliciet uit, oordeelt de rechter. Hagel is door de verzekeraar gedefinieerd als ‘neerslag in de vorm van ijskorrels’. Van het argument dat het ging om ijsbrokken, is de rechter niet onder de indruk – want definities ontbreken en dus is hagel hagel.

De uitspraak is zuur. Sonnemans had zich voor € 100 per jaar kunnen verzekeren tegen hagelschade; een zeldzaam fenomeen bij stallen.

Beheer
WP Admin