Martijn van Dam - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Maatschappelijke polarisatie over veehouderij baart zorgen

De maatschappelijke polarisatie over bijvoorbeeld de veehouderij neemt onacceptabele vormen aan, zegt staatssecretaris Martijn van Dam.

Tijdens de begrotingsbehandeling, donderdag in de Tweede Kamer, haalde de staatssecretaris het voorbeeld aan van boeren die hun nek uitsteken door hun bedrijf open te stellen en vooruit te streven op het gebied van dierenwelzijn. “Zij worden onmiddellijk geïntimideerd door dierenactivisten”, aldus Van Dam. “Ik vind het onacceptabel dat varkenshouders zo worden bejegend, als ze hun nek uitsteken”, aldus de staatssecretaris.

Van Dam zei dat boeren worden geraakt door het gepolariseerde debat, en dat ze onderling ook verdeeld raken door het maatschappelijke debat. “Boeren komen steeds meer tegen over elkaar te staan”, constateerde Van Dam op basis van gesprekken met boeren.

‘Debattruc’

Kamerleden Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Rik Grashoff (GroenLinks) reageerden als door een wesp gestoken op de opmerkingen van Van Dam. Zij verweten hem de terechte kritiek op de veehouderij via een debattruc in de hoek van dierenactivisten te plaatsen. Van Dam zei dat hij slechts een voorbeeld gaf van een uitwas in het maatschappelijk debat.

“Laten we verder kijken dan deze tweedeling. Er zijn maatschappelijke grenzen en wensen aan de ene kant, en grote kansen voor onze boeren en de economie aan de andere kant. Dat kan samenvallen.”

Beheer
WP Admin