Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Lager nitraatoverschot, schoner water

De uitspoeling van nitraat is op melkvee- en akkerbouwbedrijven duidelijk gedaald in de periode 1994-2014. Het bovenste grondwater is daardoor schoner geworden.

De daling van de nitraatuitspoeling is op akkerbouwbedrijven wel minder dan op melkveebedrijven, op akkerbouwbedrijven zijn de mineralenoverschotten minder gedaald dan op melkveebedrijven. Dat zegt Wageningen Economic Research (voorheen LEI) op basis van gegevens van bedrijven in het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM).

Cijfers stikstof en fosfaat per sector en grondsoort

Wageningen Economic Research publiceert de cijfers over stikstof en fosfaat van akkerbouw- en melkveebedrijven onderverdeeld per grondsoort. Melkveebedrijven in het LMM hadden in de lössregio het laagste bodemoverschot voor stikstof (104 kilo). Het bodemoverschot is het totaal van alle aan- en afvoer van mineralen inclusief depositie, emissies naar de lucht en mineralisatie van mineralen in de bodem.

In de zand- en kleiregio was het bodemoverschot respectievelijk 126 en 146 kilo. Het bodemoverschot van stikstof is in de veenregio met 216 kilo in 2014 fors hoger dan in de andere regio’s. Dat komt door het meerekenen van de zogenoemde mineralisatie van organische bodems ter grootte van circa 100 kilo stikstof per hectare. De lage overschotten zoals in de andere regio’s zijn daarom volgens onderzoeker Marga Hoogeveen van WUR lastig te evenaren.

Meer fosfaat afgevoerd dan aangevoerd

In alle regio’s is in 2014 door de melkveebedrijven in het LMM gemiddeld meer fosfaat afgevoerd dan aangevoerd. In de periode 2001-2014 namen de fosfaatoverschotten steeds verder af, maar het gemiddelde overschot was nog niet eerder negatief. Gemiddeld was het fosfaatoverschot in 2014 8 kilo negatief. Net iets onder 0 in de veenregio en ruim 16 kilo negatief in de lössregio. Op zand en klei was het fosfaatoverschot op melkveebedrijven respectievelijk 8 en 6,5 kilo fosfaat per hectare negatief.

Stikstofbemesting akkerbouw

In de periode 1991-2014 is de stikstofbemesting in de akkerbouw niet substantieel gedaald, terwijl de gewasopbrengsten wel stijgen. Dit resulteert in een lager overschot en efficiënter gebruik van meststoffen. Het stikstofbodemoverschot lag in de zand- en lössregio in de jaren 2012-2014 duidelijk onder het langjarige gemiddelde. Het gemiddelde bodemoverschot in 2014 was op zand en löss respectievelijk 100 en 61 kilo stikstof, op klei was dat 101 kilo.

Lager fosfaatoverschot akkerbouwbedrijven

De fosfaatoverschotten op akkerbouwbedrijven zijn in 2014 duidelijk afgenomen duidelijk lager dan in voorgaande jaren. Het gemiddelde fosfaatoverschot op akkerbouwbedrijven was in 2014 op zand 15 kilo, dat is 60% onder het langjarig gemiddelde. Op klei was in 2014 het fosfaatoverschot 14 kilo, 45% minder dan het gemiddelde in 2002-2014. De belangrijkste oorzaak voor de afname van de fosfaatoverschotten is het sterk verminderde gebruik van fosfaatkunstmest.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin