Groningen blokkeert intensieve veehouderij - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Groningen blokkeert intensieve veehouderij

Provincie Groningen staat vanaf 1 januari 2019 vrijwel geen nieuwvestiging en uitbreiding van varkens- en pluimveebedrijven meer toe.

Dat blijkt uit de onlangs gewijzigde omgevingsverordening. Tot 1 januari 2019 kunnen bedrijven in de daarvoor aangewezen gebieden nog uitbreiden. Nieuwvestiging is alleen nog toegestaan onder strikte voorwaarden.

Zo mag het aantal dieren niet toenemen en moet de nieuwvestiging noodzakelijk zijn om aan aangescherpte milieu-eisen te voldoen en het dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast legt de provincie beperkingen op aan de maximale staloppervlakte, afhankelijk van in welk gebied de uitbreiding plaatsvindt. De kaart is in te zien op groningen.tercera-ro.nl.

Overgangsregeling

Vanaf 1 januari 2019 is uitbreiding en nieuwvestiging niet meer toegestaan, behoudens de noodzaak vanwege milieu-eisen en het vergroten van het welzijn door dieren meer ruimte te bieden. Als laatste voorwaarde geldt dat het aantal dieren niet mag toenemen. Er geldt een overgangsregeling voor bedrijven die de omgevingsvergunning voor 1 januari 2019 hebben ingediend, maar de uitbreiding nog niet hebben uitgevoerd.

Beheer
WP Admin